Barbora Škrlová žádala o propuštění, soud to zamítl

Brno - Barbora Škrlová, zapletená do kauzy Kuřim, zůstává ve vězení i po odpykání poloviny trestu. Okresní soud v Havlíčkově Brodě podle zjištění České televize zamítl její žádost o podmíněné propuštění, nebyly pro něj totiž splněny podmínky. Škrlovou poslal brněnský soud za mříže na pět let za podíl na týrání bratrů Jakuba a Ondřeje. Šestatřicetiletá žena proslula přeměnou v třináctiletou Aničku nebo týraného chlapce Adama.

„Barbora Škrlová nesplnila jednu z podmínek, které pro podmíněné propuštění stanovuje trestní zákon. Není jisté, že došlo k její nápravě a že by po propuštění vedla řádný život,“ uvedla soudkyně Jana Panská, která o žádosti Škrlové rozhodovala.

Odsouzená žena tvrdila opak - pro svou nápravu prý udělala maximum a podmínky pro propuštění splňuje, uvedla stručně na projednání žádosti, které se konalo v dubnu přímo ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Podle Panské působila plaše a vylekaně. Proti rozhodnutí soudu si Škrlová podala stížnost, kterou se bude během čtrnácti dnů zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Za propuštění ženy se zaručilo občanské srdužení Český ombudsman nebo spolek Šalamoun.

Jan Turek, který si odpykává pětiletý trest v plzeňské věznici, zatím podle předsedy tamního soudu žádost o podmíněné propuštění nepodal. Ostatní obžalované, zejména matku a tetu týraných chlapců, postihly přísnější tresty. Žádosti o jejich zkrácení mohou podat až po odpykání poloviny ze soudem stanovené doby za mřížemi.

Vydáno pod