Stát nemá na novou porodnici v Brně, řekl ministr Heger

Brno - Na plánovanou stavbu nové porodnice v Brně nedá stát v příštích dvou letech ze státního rozpočtu peníze. Ve svém areálu v Bohunicích chce porodnici vybudovat Fakultní nemocnice Brno. Do nového pavilonu by pak přesunula porodní kliniku z historické budovy na Obilním trhu v centru. Investice vyjde na 1,3 až 1,8 miliardy korun a nemocnice ji považuje za strategickou. Peníze ze státního rozpočtu na nové investiční akce jsou však nulové.

Podle ministra má brněnské zdravotnictví to štěstí, že jako jedno z mála krajských v ČR peníze na strategickou investici dostane. V areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny se letos začalo stavět Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC).

Heger dodal, že chce-li bohunická nemocnice stavět porodnici, musí si na ni našetřit ze svého. Ředitel nemocnice Roman Kraus to označil za nereálné. Nemocnice podle něj každý rok za obnovu přístrojů i dílčí stavební práce utratí ze svého desítky milionů korun. Aby však našetřila na nový porodní pavilon, to je prý nemožné.

Heger do Brna přijel mimo jiné diskutovat se zdravotníky. Chce jim prezentovat navrhované zdravotnické reformy a slyšet jejich názor na ně. Odmítl názory, že by se české zdravotnictví kvůli reformám měnilo v medicínu dvojího řádu - chudinský ošklivý standard a nadstandard za poplatek. Jako příklad vyzdvihl stomatologii, kde je připlácení na lepší péči z medicíny nejobvyklejší a podle něj funguje. Doplácení prý potlačilo korupci, „o které se v medicíně pořád mluví“. „Rádi bychom, aby omezené nadstandardy umožnily lidem připlatit si na luxus a pohodlí,“ uvedl.

Heger dnes také zdravotnictví označil za systém, kde jsou všichni nespokojeni. Pojišťovny kvůli tomu, že nemají dost prostoru směřovat peníze tam, kde by si péči přály, zdravotníci kvůli platům a nemocnice, protože nedostávají dostatečně rychle peníze na nové technologie. V poptávce po nových přístrojích se podle ministra v minulých letech rozpoutala „divoká soutěž mezi nemocnicemi“, protože kdo se razantněji ozýval, víc dostal. Ztlumit by to měla přístrojová komise, jíž chce Heger na ministerstvu zřídit. Posuzovala by, zda je konkrétní nákup potřebný.

Vydáno pod