Nálezy archeologů v Telči upřesnily osídlení na začátek 13. století

Telč - Archeologické nálezy mincí, keramiky, zbytků staveb a zejména zpevněné kamenné cesty na dně vypuštěného Staroměstského rybníka v Telči jednoznačně zařazují dobu osídlení Telče do první poloviny 13. století. Odborná literatura tuto dobu vzniku města předpokládala, ale jednoznačné indicie kromě románské věže kostela svatého Ducha zatím nebyly k dispozici. Veřejnost uvidí většinu nálezů během příštího roku na výstavě v telčském muzeu. Kromě výstav se budou nálezy prezentovat také formou přednášek.

O osídlení lokality svědčí velké množství nalezené keramiky užitkového charakteru, zejména takzvaných zásobnic - tlustostěnných nádob, v nichž se skladovalo hlavně obilí. V bahně na dně rybníka archeologové odkryli i pozemek s píckou a zbytky dřevěného oplocení. Dobře patrná je také kostra mladého koně. „Překvapivě málo jsme zatím objevili militarií, zatím jsme našli jen jednu šipku do kuše,“ uvedl vedoucí archeologického oddělení jihlavského Muzea Vysočiny David Zimola.

Cenné jsou hlavně nálezy mincí. Ty nejstarší pocházejí z první třetiny 13. století. Podle Zimoly byly raženy Leopoldem VI. v letech 1194 až 1228. „Další denáry fenikového typu jsou z doby Přemysla Otakara II. Drobné stříbrné mince, takzvané parvy, dal razit Václav II. Nejmladší mince je ze 16. století,“ dodal.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Středověká kamenná cesta s úlomky železných předmětů nebo podkov překračuje západovýchodním směrem přes Telčský potok, jehož řečiště je na dně vypuštěného rybníka patrné. „Je zřejmě součástí takzvané Telčské cesty vedoucí od Staré Říše na Jindřichův Hradec. Ta se patrně v lokalitě Starého Města křížila s Humpoleckou cestou směřující severojižním směrem na Dačice,“ řekl Zimola. Archeologové přitom na dně rybníka původně hledali něco jiného. Podle Zimoly předpokládali, že naleznou zahloubené kamenné domy, které budou kopírovat terasu.

Pracovníci Muzea Vysočiny provádějí záchranný archeologický výzkum na téměř dvacetihektarovém Staroměstském rybníku od března. Zatím pracují na ploše o rozloze kolem 800 čtverečních metrů. Později se přesunou dál. Terénní část výzkumu potrvá do října.

Staroměstský rybník v Telči
Zdroj: ČT24