Klíšťata útočí, zvýšené nebezpečí hrozí i na Zlínsku a jižní Moravě

Brno, Zlín - Hydrometeorologové varují před zvýšeným výskytem klíšťat. Pro tento týden platí dokonce nejvyšší riziko jejich aktivity. Ve Zlínském kraji a na Brněnsku už lékaři evidují po dvou případech klíšťové encefalitidy. Odborníci lidem doporučují, aby byli obezřetní a před vstupem do přírody nezapomněli použít repelent.

„Jihomoravský kraj patří k významným ohniskům klíšťové encefalitidy v České republice. Každoročně zde evidujeme kolem 50 až 60 případů tohoto onemocnění, v uplynulých letech bylo zaznamenáno také jedno úmrtí,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková.

Klíšťová encefalitida je nejzávažnější onemocnění, které klíšťata přenášejí. Je virového původu, postihuje centrální nervový systém, a v těžších případech může zanechat celoživotní následky. Neexistuje specifická léčba.
Lymeská borrelióza je bakteriální onemocnění projevující se zánětlivými změnami kůže, kloubů, nervů apod. Onemocnění je léčitelné antibiotiky. Účinné očkování zatím není k dispozici.

Klíšťová encefalitida v České republice souvisí zejména s rekreačním pobytem v přírodě. Klíšťata preferují okraje lesů, mýtiny, lesy s podrostem. „Typickými lokalitami jsou zalesněné oblasti kolem vodních toků, rekreační oblasti v okolí měst, ale také příměstské i městské parky,“ řekla Vaverková.

Proti encefalitidě je možné podstoupit očkování - to podle hygieniků dělá jen 14 % Jihomoravanů a 17 % obyvatel Zlínského kraje.

Klíšťata jsou v těchto dnech nejaktivnější

Aktivita klíšťat, která jsou přenašečem tohoto onemocnění, závisí na venkovní teplotě. První případy onemocnění tak mohou vzniknout již v průběhu měsíce dubna, nejvíce případů onemocnění hygienici registrují každoročně na přelomu léta a podzimu. Naopak borrelióza, jejíž výskyt je až desetinásobný, nesouvisí se sezónou a navíc je u ní dlouhá inkubační doba.

Teplé počasí koncem letošního května klíšťatům nahrává - hydrometeorologové proto vydali varování. Stupeň aktivity klíšťat podle jejich předpovědi je momentálně na desítce, což znamená nejvyšší riziko. Lidé by se měli pohybovat pouze po zpevněných cestách a samozřejmostí by měla být ranní a večerní prohlídka těla.

Jak správně postupovat při odstranění klíštěte?

- před manipulací s klíštětem nejprve místo dezinfikujeme (nejlépe přípravkem s obsahem jodu), tím klíště usmrtíme
- klíštěte se nikdy nedotýkáme rukama
- k odstranění klíštěte je nejvhodnější použít pinzetu, kterou uchopíme klíště těsně při kůži a opatrně vikláme, dokud se klíště nepustí
- s klíštětem manipulujeme velmi jemně, nemačkáme, dbáme o to, abychom klíště nepřetrhli
- po vyjmutí klíštěte místo opět dezinfikujeme jodovým preparátem

Zarudnutí, které se v místě přisátí tvoří bezprostředně, představuje jen dráždivou reakci a během maximálně tří dnů vymizí. Pokud se naopak za několik dnů po odstranění klíštěte objeví červená skvrna, případně se v době do 2 týdnů po odstranění klíšťat dostaví chřipkové příznaky spojené s bolestí hlavy a celkovou únavou, je nutné vyhledat lékaře.

  • Výskyt klíšťat infikovaných borreliózou v letech 2006 až 2010 zdroj: kliste.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2579/257806.jpg
  • Klíště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173230.jpg