Znojemská nemocnice nabídne své kapacity pacientům z Rakouska

Znojmo, Laa - Zdravotnické služby na českorakouském pomezí by měly být stále více dostupné pro lidi z obou stran hranice. Dnes o tom jednali zástupci sousedících regionů. Spolupráce by měla pomoci lépe využít současné zdravotnické kapacity, některé obory v jihomoravském příhraničí totiž například v Dolním Rakousku zastoupené nejsou. Například znojemská nemocnice se už připravuje nabídnout své kapacity rakouským onkologickým pacientům.

Hraniční kontroly ustaly už před lety, jihomoravští a dolnorakouští politici teď chtějí zbořit i hranice zdravotnické. Oboustranně dostupná by se měla stát především specializovaná pracoviště. Těch je, pro někoho možná překvapivě, více na jižní Moravě, a tak se dá očekávat pohyb nemocničních turistů hlavně z Rakouska směrem na Moravu.

„Na české straně máme kapacit svým způsobem nadbytek, proto je nabízíme rakouské straně, kde je situace opačná,“ řekl radní Jihomoravského kraje pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Radní Jihomoravského kraje pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD) o spolupráci českých a rakouských zdravotníků (zdroj: ČT24)

Spolupráce je pro jihomoravské nemocnice výhodná

Jedním z prvních zařízení, které se už chystá na příliv rakouských pacientů, je oddělení radiační onkologie ve znojemské nemocnici. „Zatím se připravujeme po jazykové stránce i po stránce odborné,“ uvedl primář oddělení Karol Křižan. Moderní pracoviště by dokázalo nabídnout odbornou péči až dvěma stovkám onkologicky nemocných Rakušanů ročně. Těm by se dojíždění na ozařování výrazně zkrátilo, nemocnice by zase z migrace pacientů profitovala ekonomicky.

„Momentálně pracujeme na přípravě brožur, které pacientům poskytnou informace o jejich možnostech a právech v Rakousku a naopak Rakušanům u nás,“ uvedl Ryšavý. Brožuru si lidé budou moci stáhnout také na internetu.

Do programu spolupráce ve zdravotnictví se chce zapojit i kraj Vysočina. Na přípravu projektů by ze svých fondů měla přispět Evropská unie.