Evropské základní škole hrozí zánik, rodiče sepsali petici

Brno - Rodiče dětí, které chodí na Evropskou základní školu v Brně-Vinohradech, sepisují petici. Nelíbí se jim, že město zvažuje zrušení školy. Magistrát tím přitom chce vyřešit neúnosnou situaci v jiné škole, která je ve stejné městské části a je poloprázdná. A magistrát, který ji kdysi zřídil jako školu pro děti diplomatů a investorů, v níž se učí anglicky, ji už nepotřebuje. Projekt dávno zanikl. Rodiče mu ale oponují a říkají, že škola je kvalitní, a pokud by své děti měli někam „stěhovat“, rozhodně to nebude do oné poloprázdné.

Celé drama kolem Evropské základní školy rozjel Úřad městské části Brno-Vinohrady, který se před nedávnem obrátil na magistrát o pomoc. Ten se totiž po jejím zřízení v roce 2003 zavázal, že Vinohradům pomůže, pokud by se dostaly do problémů a neměly ve svých školách dost dětí.

A to se stalo. Mezitím se na Vinohradech  v průběhu času sloučily dvě školy. Přesto ani toto sloučení městské části nepomohlo. Děti raději chodí do „evropské“ školy, protože je podle jejich rodičů kvalitnější, a tak v druhé základní škole nevědí, co s poloprázdnými prostory.

V prostorách Evropské základní školy sídlí Mezinárodní škola Brno

Mezinárodní škola Brno (ISB) působí v prostorách Evropské základní školy Brno (EES). Dělí se na školku, která je určená pro děti od 3 do 6-ti let, a základní devítiletou školu, která je určená pro děti od 6-ti do 15-ti let. Přestože budova a vybavení je společné, má ISB svůj vlastní rozvrh a vzdělávací program a výuka probíhá v angličtině.
Všechny předměty včetně školních aktivit jsou vedeny v angličtině, všichni zaměstnanci mluví anglicky, všechny učebnice jsou v angličtině a veškerá administrativní dokumentace, která se týká studentů, je v angličtině.
ISB přijímá studenty během celého školního roku, čímž vychází vstříc potřebám rodin stěhujícím se do Brna a poskytuje studentům zajímavé a akreditované vzdělání. ISB se snaží vyhovět všem mezinárodním studentům, a proto zavedla také program Angličtina jako cizí jazyk (ESL), který je určen pro studenty, kteří při zahájení studia na ISB anglicky ještě nemluví.

Magistrát, který by se rád „zřizovatelství“ nad Evropskou základní školou zbavil, proto vymyslel, že školu s téměř 800 žáky zruší a přestěhuje je do oné poloprázdné školy s 300 žáky, patřící městské části. „Je to samozřejmě jedno z řešení a jedno z prvních, které nás napadlo. Budova by se vyprázdnila a mohla pronajmout například nějaké soukromé střední škole. Může tady být ale i jiné řešení, například část školy na Mutěnické, která není zaplněna, pronajmout,“ vysvětlil uvažování radnice brněnského odboru školství Jelínek. Dodal, že původní projekt školy pro děti diplomatů a investorů, v němž se učí v angličtině, už stejně dávno zanikl, a škola tak už ztratila celomětský význam. Není tedy nutné, aby ji magistrát držel.

Tento fakt zmobilizoval rodiče dětí z Evropské základní školy. Nechápou, proč by se měla rušit škola, která je podle jejich slov kvalitní. Ústy svých mluvčích přitom říkají, že by své děti po případném zániku stejně na „Mutěnickou“ nedali, takže by se problém nevyřešil. „Myslím si, že by neměly vždycky rozhodovat jen peníze. Čejkovická má svého ducha, výborné výsledky žáků a poskytuje jim něco navíc, a to je vztah školy s rodiči, je proslulá,“ uvedl Lukáš Přibyl, otec jednoho z dětí z Evropské základní školy.

A přidává se k němu i starosta městské části Brno-Vinohrady. „Já rozhodně nejsem proto, aby se Čejkovická rušila, a rodiče v tom při jednáních s magistrátem podpořím. Byli bychom raději proto, aby se část nevyužitých prostor školy v Mutěnické ulici někomu pronajala, třeba nějakému jinému typu či stupně vzdělávání,“ podotkl starosta.

Město chce celou záležitost vyřešit na podzim, kdy bude o osudu Evropské základní školy jednat na zastupitestvu. Rodiče mezitím připravili petici za její zachování, kterou chtějí začít podepisovat příští týden. Původně totiž zřizovalo tuto školu s tím, že bude sloužit dětem, které se budou vyučovat v angličtině. Pak se ale změnil školský zákon, který výuku v cizím jazyce na veřejných základních školách neumožňuje.

  • Radnice Brno-Vinhorady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2584/258337.jpg
  • Evropská základní škola autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2584/258338.jpg
Vydáno pod