V Dobroníně našli další lebku možné poválečné oběti

Dobronín - V Dobroníně U Viaduktu dnes kriminalisté odhalili třetí lebku a další kosterní ostatky. Patří zřejmě další oběti poválečného násilí z května 1945. Archeologický průzkum lokality dneškem po čtyřech dnech končí. Všechny ostatky byly odeslány na analýzu do Antropologického ústavu v Brně. O termínu a způsobu ukončení vyšetřování případu by mělo být rozhodnuto do konce srpna.

Třetí lebku a další pozůstatky kostí se kriminalistům a archeologům podařilo odkrýt dnes krátce po poledni. „Už ve středu v podvečer tomu při odkrývání další vrstvy zeminy leccos nasvědčovalo,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Ostatky byly odhaleny pod cestou, která vede od lávky přes Zlatý potok kolem železničního náspu směrem k místním zahrádkám.

Podle vyšetřovatele Michala Lašky souvisí nálezy těl s ostatky nalezenými loni v srpnu na nedaleké louce Budínka. Vedle kostí se našly v zemi i zbytky oblečení. Části kalhot, košile a pokrývky hlavy byly tmavé barvy a mohly by pocházet z období konce druhé světové války. „Na kostech nebyly okem pozorovatelné stopy násilí, ale to bude otázkou dalšího podrobného zkoumání,“ uvedl. Násilné smrti by ale odpovídalo to, že ostatky ležely čelem k zemi.

Telefonát Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Archeologové se zaměřili na plochu o rozloze kolem 40 čtverečních metrů. Konkrétní místa průzkumu byla určena na základě povrchového měření odborníků z brněnské Masarykovy univerzity a na základě písemných materiálů shromážděných při vyšetřování.

V lokalitě U Viaduktu měly být dle předběžných informací ostatky pouze dvou lidí. Podle Čírtkové ale nálezy dalších těl postup vyšetřování nijak neovlivní: „Měli jsme k dispozici určité prameny a bylo obtížné hodnotit, jak jsou relevantní.“ Kriminalisté podle ní nepředpokládají, že by se zahájilo pátrání v další lokalitě.

Vykopávky v Dobroníně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod