Kraj plánuje sloučení některých středních škol na Vyškovsku

Jižní Morava - Slučování nejspíš čeká čtyři školy na Vyškovsku. Plánuje to Jihomoravský kraj na základě chystané optimalizace středních škol. Záměr tentokrát nenaráží na tak ostrý odpor jako na začátku roku, kdy kraj oznámil rušení osmiletých gymnázií. Školy jsou se změnami smířené. Co konkrétně slučování přinese a kam se která škola bude stěhovat, o tom se teprve povedou jednání.

Ve Vyškově se už jednou slučovalo. Před sedmi lety tam kraj administrativně spojil střední zdravotnickou školu se zemědělsko-ekonomickou školou. Tato škola by se teď měla sloučit s vyškovským gymnáziem. Všechny obory mají přitom zůstat zachovány.

„Poklesu kvality výuky na našem gymnáziu se rozhodně neobávám. Pokud by ke sloučení pod hlavičku jedné školy skutečně došlo, pak by školy stále zůstaly samostatnými subjekty po té stránce, že například nemůžeme dávat dohromady všeobecné gymnázium a ekonomicky zaměřenou obchodní akademii,“ tvrdí ředitel Gymnázia Vyškov Václav Klement. „Tyto typy škol existují třeba v Brně, fungují a jsou životaschopné,“ dodal.

Ředitel vyškovského gymnázia Václav Klement o možných změnách (zdroj: ČT24)

Optimalizace se dotkne také Bučovic

Bučovice se první vlně slučování vyhnuly, teď už je ale úsporná opatření zřejmě neminou. Pod jednu hlavičku a zřejmě i pod jednu střechu chce kraj dostat tamní gymnázium a obchodní akademii.

„Při velikosti těch škol si nedokážu představit, že bychom se sem sestěhovali,“ kroutí hlavou ředitel Gymnázia Bučovice Jiří Vlček. Slučování škol bez toho, aby se přesunuly do jedné budovy, však považuje za zbytečné. „Aby to mělo nějaký smysl, tak bychom měli být v jednom areálu. Jinak je to změna pouze formální a ve skutečnosti nikdy nebudeme fungovat jako jedna škola,“ vysvětlil.

O změnách se teprve začíná jednat

Lednové fiasko kolem kritizovaného rušení osmiletých gymnázií by se nemělo opakovat. Kraj své plány odložil a chce všechny změny vyjednat se starosty a řediteli škol. Zeštíhlení a radikálních řezů se ale jihomoravské střední školství nevyhne.

„Začínáme to řešit právě v tuto dobu, kdy už je jasné, kolik studentů se dostalo na tu kterou školu. To pro nás bude hlavní kritérium,“ řekl náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Plán optimalizace středních škol v celém kraji má být hotový do září, kdy o něm budou rozhodovat jihomoravští zastupitelé. Ředitelé pak budou mít celý následující školní rok na přípravu konkrétních kroků pro slučování škol, případně rušení některých tříd.

Vydáno pod