Vsetín zahájil tvrdý přístup k neplatičům

Vsetín - Vsetínská radnice eviduje dluh na nájemném v obecních bytech ve výši 13 milionů korun. Z toho je podle vedení města 10 milionů nedobytných. Boj o zbývající 3 miliony ale radnice nevzdává. Kdo bude chtít dál bydlet v městském bytě, bude muset projevit snahu splácet. V opačném případě čeká nájemníky vystěhování. Jen letos podala vsetínská radnice 12 žalob na vyklizení bytu. Čtyři nájemníci už byt opustili, pětkrát musel u vyklizení bytu asistovat exekutor. Naposledy dnes dopoledne.

Čtyřiatřicetiletý nájemník obecního bytu dostal výpověď z nájmu už v roce 2007. Tehdy jeho dluh dosáhl 70 tisíc korun. Odvoláváním se k soudům ale dluh postupně rostl až ke dnešním 300 tisícům.

Obyvatel obycního bytu dlouho dopředu věděl, že ho radnice bude stěhovat právě dnes. Svůj úděl přijal s klidem, věci měl sbalené, a i když neví, kde stráví dnešní noc, s exekucí byl smířený. V rozhovoru přiznal, že za vzniklou situaci si může do jisté míry sám. Posledních šest let totiž nepracoval a starost o bydlení se u něj dostala až na druhou kolej. Naposledy pracoval jako zaměstnanec místních technických služeb. Paradoxně právě jeho bývalí kolegové ho dnes z obecního bytu stěhovali.

Vsetín vystěhovává neplatiče (zdroj: ČT24)

Nové smlouvy jen na dobu určitou

Město se tak chce bránit dalšímu navyšování dluhu na nájemném. Součástí půlroční smlouvy bude i tzv. exekutorský zápis, na jehož základě bude moci radnice v případě nesplácení dluhů podat návrh na vyklizení bytu. „Získání souhlasu od soudu trvá mnohdy řadu měsíců a dluhy se tím pádem navyšují. Zmíněným opatřením se administrativa časově zkrátí,“ doplnila místostarostka Květoslava Othová.