Záchranáři z Vysočiny mají finanční problémy

Vysočina – Pro letošek počítají záchranáři z Vysočiny se ztrátou asi 30 milionů korun. Kraj Vysočina proto zvažuje, že jim ještě zvedne rozpočet, zhruba o 17 milionů. I tak ale musí záchranka výrazně šetřit. Nekoupí se nová auta, ale opraví stávající sanitky, šetřit se musí také na materiálovém vybavení.

V loňském roce záchranná služba otevřela tři nová výjezdová stanoviště, aby zkrátila dojezdové časy k pacientům. Musela také přijmout nové zaměstnance a kvůli akci Děkujeme, odcházíme navýšila platy lékařům. Někteří představitelé krajské rady proto kvůli neúnosné finanční zátěži začali uvažovat i o zpětném zavírání výjezdových stanovišť.

Náměstek hejtmana Vysočiny Vladimír Novotný (ČSSD) předpokládá, že zastupitelé nyní schválí navýšení rozpočtu o 17 milionů korun, které má kraj v rezervě. Jenže i přes výraznou finanční injekci bude záchranné službě chybět ještě asi 13 milionů. „Úhradová vyhláška nepamatovala na sanaci zvýšených mezd na záchranných službách, takže se budeme muset snažit opravdu neplýtvat financemi a vyjít s tím, co máme,“ uvedla ředitelka Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina Vladislava Filová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Ke stávající síti 19 výjezdových stanovišť záchranky letos přibude dvacáté v Kamenici nad Lipou. Na žádné další ze slíbených už ale peníze určitě nebudou.