Vzácná louka orchidejí je dnes přístupná veřejnosti

Hrutov (Vysočina) - V České republice roste až 50 druhů orchidejí. Většinou o nich ale lidé ani nevědí. Právě teď se chlubí loukou plnou orchidejí Hrutov na Vysočině. Dnes ji ochranáři z ekologického centra Chaloupky zpřístupní na jeden den veřejnosti. Přírodní rezervace Na Podlesích  bude veřejnosti přístupná celou neděli, za každého počasí. Připraven je i odborný výklad.

Husté velké květy, nachová barva, velmi výjimečně i bílá – to je orchidej z čeledi vstavačovitých – Prstnatec májový. Dorůstá do výšky až půl metru. „Tady populace orchidejí čítá mnoho tisíc jedinců. Je veliká a významná,“ potvrdil Václav Křivan ze Střediska ekologické výchovy Cahloupky.

Louka se musí sekat ručně

Prstnatec ale není jedinou vzácnou rostlinou ve zdejší přírodní rezervaci. Podle ochranářů jich napočítáme několik desítek. Mezi nejvýznamnější patří vzácný druh ostřice či Vachta trojlistá, lidově hořký jetel. Krásně bíle kvete a navíc slouží k výrobě likérů. „Je to ohrožená květina, která roste v prameništích či v rašelinných loukách,“ dodal Křivan. Všechny rostliny potřebují jediné mokrý terén. Na suchých loukách bychom je hledali marně.

„Koncem 70. let skončilo vypásání a louka začala postupně zarůstat,“ uvedl správce střediska Jiří Kvasnička. Ochranáři pravidelně louku sečou, ale jen kosou. I třeba kvůli vzácným druhům živočichů. „Žijí zde některé ohrožené druhy motýlů, brouci a pavouci,“ podotkl Křivan.

Vachta trojlistá
Zdroj: ČT24