Franca Nera Zlín Film Festival nepřivítá

Zlín - Italský herec Franco Nero na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež nepřijede. „Všechno sice bylo domluvené, včetně výběru filmu, ale Franco Nero točí v Brazílii, kde se jeho natáčení protáhlo. Velice ho to mrzelo. Tak to třeba zkusíme na nějakém dalším ročníku festivalu,“ vysvětlila Míla Řádová z festivalu. 51. ročník zlínské přehlídky odstartoval v neděli, jeho slavnostní zahájení se uskutečnilo dnes dopoledne projekcí filmu V Peřině.

Do města již ale přijela řada jiných filmových a televizních osobností. Tou pro letošní rok zřejmě největší je kanadská filmová a televizní herečka Stana Katicová. "Kvůli ní se tady sjíždí spousta fanoušků a všude ji vítají. Přijíždějí i filmové štáby ze zahraničí, aby s ní natočily rozhovory, zejména z těch států, kde běží seriál Castle na zabití. Využívají toho, že je v Evropě," poznamenala Řádová.

Mezi další významné hosty patří mexický herec Demián Bichir, který dnes večer a v úterý dopoledne ve Zlíně uvede svůj snímek The Runway. Snímek Člověk bez osudu na festivalu představí maďarský herec János Bán, v České republice známý z Menzelova filmu Vesničko má, středisková. „Bude mít tiskovou konferenci a zúčastní se hodně akcí. Už tady jednou byl a tak hrozně se mu tady zalíbilo, že když dostal pozvání, řekl, že určitě přijede,“ uvedla Řádová.

V porotě usedne maďarský režisér a animátor Béla Ternovszky, maďarský režisér György Pálfi, bulharský herec Ivan Barnev, italská scenáristka a herečka Paola Randiová.

Nikolas Cage málem ve Zlíně

Shánění hostů pro festival je podle Řádové vždy velmi obtížné. Největší komplikace jsou s jejich časovým vytížením. „Letos jsem měla na seznamu spoustu herců a režisérů, kteří by velmi rádi přijeli, ale bohužel většinou v létě točí,“ uvedla.

Prozradila, že „bylo téměř reálné“, že do Zlína letos přijede i americký herec Nikolas Cage. O tom, že nedorazí se Řádová dozvěděla týden před zahájením přehlídky. „Má ve své smlouvě, že musí prezentovat svůj poslední film. A zrovna do toho termínu mu zapadlo, že jej musí odjet prezentovat do Ruska,“ vysvětlila Řádová. Dodala, že Cage je o festivalu dobře informovaný, když každý rok například dostává kalendář prezentující Minisalon - filmové klapky.

Festival začal V peřině

Slavnostní zahájení festivalu obstarala dopolední projekce 3D muzikálové pohádky V peřině, která byla ve Zlíně uvedena v předpremiéře. „Miroslav Adamec přišel právě tady ve Zlíně v roce 2003, jestli bych nechtěl udělat trochu jiný žánr než Kytice a Máje, které dělám. A už tenkrát se mi scénář velmi zalíbil. Realizace se trochu protáhla, protože byla náročná, ale nakonec jsme ten film zrealizovali, a ještě navíc ve 3D,“ popisuje ve stručnosti vznik snímku jeho režisér F. A. Brabec. Osobně se také zúčastnil zlínské projekce. „Byl jsem nadšen a dojat, protože děti jsou úžasné a kino je nabité až po střechu,“ zhodnotil první reakce dětských diváků.

Filmový maraton potrvá ve Zlíně do neděle 5. června, slavnostní vyhlášení se uskuteční o den dříve - v sobotu 4. června v Kongresovém centru Zlín. V přímém přenosu ho zprostředkuje Česká televize, která jako hlavní mediální program také přispěla do programu festivalu. 1. června se například chystá Den dětí s ČT.

Stana Katicová na 51. ročníku Zlín Film Festival
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival
Vydáno pod