Dům pánů z Kunštátu obsadily neziskovky

Brno - Workshopy, bazar ručních výrobků, happening v ulicích Brna a koncert kapel čeká na ty, které zajímá práce neziskových organizací v Brně. Jejich členové se snaží ukázat svou práci široké veřejnosti. I proto dnes obsadili nádvoří Domu pánů z Kunštátu. Tam vytvořili jarmark neziskovek s názvem Jana pere, kde se všichni návštěvníci mohou dozvědět, co která konkrétní organizace dělá a pro jaké klienty je určena.

„Jako za starých dobrých časů, kdy se sousedé potkávali ve společné prádelně.“ Takový slogan má setkání neziskovek, které se snaží za pomoci symbolické prádelní šňůry navázat dialog mezi neziskovými organizacem, státní správou a širokou veřejností. Akci Jana pere propůjčily název organizace JANUS a PERSEFONA, které pomáhají v sociální oblasti.

„Na této akci můžeme různá témata nabídnout způsobem, který je ve společnosti lépe přijatelný. Když totiž pořádáme odborné besedy, tak se velice často stává, že to pro lidi není zajímavé. Toto je dobrá cesta, jak se mohou i zábavnou formou seznámit s neziskovými organizacemi, a pokud by bylo potřeba, využít jejich služeb,“ uvedla Jitka Čechová, ředitelka občanského sdružení Persefona, které nabízí poradenství osobám ohroženým domácím násilím, sexuálním zneužíváním a znásilněním.

ředitelka Persefony Jitka Čechová o akci (zdroj: ČT24)

I proto neziskovky zvolily program, které může zaujmout nejširší veřejnost. Na nádvoří Domu pánů z Kunštátu byl připraven bazar ručních výrobků, v ulicích Brna pak probíhá happening, při kterém se organizátoři snaží „prosíťovat“ veřejnost s neziskovým sektorem pomocí prádelní šňůry. „Kolíkový happening má názorně ukázat síť, která může vzniknout propojením mezi státem, neziskovými organizacemi a veřejností,“ shrnula sociální pracovnice Jitka Nosková.

Všichni hosté jsou vítání až do večerních hodin, kdy celé setkání ukončí na nádvoří koncert populární hudby a fireshow.