Zlínský festival okouzlil Mexičan Demián Bichir

Zlín - Jeden z nejznámějších a nejrespektovanějších herců ve svém domovském Mexiku a v Latinské Americe Demián Bichir dorazil do Zlína. Na Zlín Film Festivalu představil hned dvakrát svůj snímek The Runway (2010), který letos vyhrál ocenění na filmové přehlídce v irském městě Galway. Po skončení projekcí lidé snímek odměnili mohutným potleskem. „Jde o první film, kde hraji trochu pozitivnější postavu,“ svěřil se Bichir.

Inspirací pro film The Runway se stal skutečný příběh jihoamerického pilota, který s letadlem havaroval nedaleko irského městečka Mallow v roce 1983. Paco, mladý chlapec (Jamie Kierans) bez otce, pilota (Demián Bichir) přijme za svého a přesvědčí obyvatele města, aby vybudovali přistávací dráhu, díky níž by pilot mohl vzlétnout a dostat se domů. Navzdory všem problémům se místní lidé dají dohromady a vzbudí na chvíli zájem celého národa.

Demián Bichir

„Je to velká změna pracovat s dětmi, protože občas umějí být až démonické. Ale většinou to jsou andílci, pracuje se s nimi snadno.“

Ve Zlíně se umělec po roce a půl setkal se svým hereckým kolegou ze snímku The Runway - Kieransem. „Je inteligentní, velice trpělivý. Všichni víme, jak je těžké, když člověk hraje hlavní roli, což se ještě násobí tím, že jde o dětského herce,“ řekl na adresu svého dětského kolegy.

Bichir je ve Zlíně poprvé a doufá, že se do města ještě někdy vrátí. „O Zlínu jsem si před cestou informace zjišťoval. Jsem překvapený a ohromený, že Zlín je takový, jaký je. Vsadím se, že jsou stovky měst v Mexiku, o kterých nikdy v životě nikdo neslyšel a ani pravděpodobně neuslyší,“ podotkl.

Mexičan nyní žije v USA, kde je známý jako Esteban Reyes v seriálu Weeds (Tráva) a také díky ztvárnění postavy mladého Fidela Castra ve snímku Stevena Soderbergha Che Guevara - revoluce. „Hodně jsem stál o roli Che Guevary. Poslal jsem nahrávky a další podklady. Nakonec jsem s překvapením zjistil, že budu hrát Fidela Castra. Znamenalo to, že musím přibrat nějakých 13 kilogramů. Jako Mexičanovi mi role byla velmi blízká, protože celou tu historii kubánské revoluce znám velice dobře,“ uvedl Bichir.

Demián Bichir okouzlil v roce 2008 svým výkonem ve hře By The Waters of Babylon uvedenou v divadle Geffen Playhouse v Los Angeles. „Je zajímavé, že když jsou mi nabízeny role v Mexiku, tak většinou musím absolvovat konkurzy. V zahraničí se mi toto vůbec nestává, nabídky dostávám automaticky. Ale nechci, aby to vyznělo jako stěžování. Jsem rád, že na konkurzy musím chodit, protože si musím uvědomovat, co dělám, více se soustředit,“ uvedl.

Nejlepší z Bichirů

Bichir pochází z divadelní rodiny. Je synem divadelního režiséra Alejandra Bichira a uznávané herečky Maricrúz Nájerové. Jeho bratři Odiseo a Bruno jsou také herci. Jeden rok byla dokonce v rámci MTV Movie Awards vyhlášena speciální kategorie nejlepší Bichir ve filmu. Demián ji vyhrál. „Byli jsme poctěni, že vznikla tahle legrační cena. A samozřejmě mě těší, že jsem ji vyhrál právě já,“ dodal s úsměvem.

Zatím nejvíce si váží ocenění ze španělského Huelva Film Festival, kde loni v říjnu získal za snímek Hidalgo - La historia jamás contada stříbro pro nejlepšího herce. Snímek je založený na příběhu Miguela Hildaga, otce mexické nezávislosti.

Kromě mexické hvězdy přinese třetí den Zlín Film Festivalu také vyvrcholení mezinárodní přehlídky reklamy Duhová kulička. Chodník slávy dětských filmových hvězd před zlínským Velkým kinem dnes také doplní další jména, a to Jiřiny Bohdalové, Michala Dlouhého a jeho bratra - již zesnulého vynikajícího herce Vladimíra Dlouhého.

S novináři hovořil 30. května ve Zlíně mexický herec Demián Bichir, host Zlín Film Festivalu. Na přehlídce představil svůj snímek The Runway, který letos vyhrál ocenění na filmovém festivalu v irském Galway.
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK
Vydáno pod