S přípravami vinobraní je Znojmo letos ve skluzu

Znojmo - Jak bude vypadat letošní vinobraní? O tom se dnes rozhodovalo na znojemské radnici - vedení města totiž otevíralo obálky s nabídkami firem, které projevily zájem o zorganizování oblíbené kulturní akce. Kromě šibeničního termínu však bude vítěz bojovat také s nižším rozpočtem - oproti dřívějším ročníkům radnice na vinobraní vyčlenila citelně méně peněz. Organizátor by měl být známý v pátek.

Historický průvod, rytířské souboje, kulturní program - touto dobou bylo v minulých letech už jasno, na co se mohou návštěvníci znojemského vinobraní těšit. Jenže letos je zatím všechno ve hvězdách. 

Ještě v únoru nebylo jasné, jestli na vinobraní zbudou vůbec nějaké peníze a poté vše zkomplikovalo složité papírování kolem výběrového řízení na organizátora - teprve dnes tak vedení města otevřelo obálky s nabídkami.

Místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD) k výběrovému řízení na organizátora vinobraní (zdroj: ČT24)

Nabídky přišly jen dvě

Z devíti zájemců dodaly konkrétní návrhy nakonec jen dvě pražské firmy. „Překvapilo mě to. Očekával jsem, že těch nabídek bude více, alespoň čtyři až pět,“ tvrdí znojemský místostarosta Jan Grois (ČSSD). Obě firmy se vešly do radnicí stanoveného stropu sedmi milionů korun. Oproti loňsku tak město dá o třetinu méně. Jak se toto šetření promítne do programu, tedy o kolik bude chudší, bude jasné v pátek, kdy radnice oznámí vítěze. 

Jisté je zatím jen jedno - vítězná firma si bude muset pořádně pospíšit. „Harmonogram nám nepřeje. Jsme už vlastně na začátku června, pak poběží čtrnáctidenní odvolací lhůta a potom bude záležet na firmě, jak bude dobrá s výběrem komparsistů, záborů náměstí, prostor,“ uvažoval Grois. Na otázku, zda je reálné, že to všechno organizátoři stihnou, odpověděl jednoznačně: „Musí!“

Znojmo se loni výrazně zadlužilo

Zatímco ostatní města v době krize snižovala své výdaje, město Znojmo podle dnešního vedení vesele investovalo dál. Z analýzy dluhové služby vyplývá, že ve srovnání s obdobně velkou Třebíčí je na tom město 22x hůř.

Dluhy města výrazně narostly zejména v minulém roce. Radnice si půjčila na nákladnou rekonstrukci Komenského náměstí, radniční pasáže či opravu hradebního valu. „Zatímco v roce 2009 činila zadluženost města přepočtená na jednoho obyvatele 12 tisíc korun, v roce 2010 to už bylo 24 tisíc korun,“ vysvětlil starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD). V tuto chvíli se dluhy Znojma blíží 400 milionům. Tři čtvrtiny z této částky přitom musí splatit do konce letošního roku, kdy městu vyprší revolvingový úvěr.

Vydáno pod