V Havlíčkově Brodě lidé blokovali dopravu

Havlíčkův Brod - Kolem 60 lidí v Havlíčkově Brodě zablokovalo odpoledne na půl hodiny dopravu na rušné silnici I. třídy. Protestovali tak proti odložení stavby jihovýchodní části městského obchvatu. Po přechodu pro chodce přecházeli protestující nepřetržitě půl hodiny v horní části Masarykovy ulice. Během akce Chraňme naše děti také začalo podepisování petice, uvedla jedna z organizátorek Ivana Štrossová, která je členkou městského zastupitelstva za sdružení Ženy za Brod.

Protest se konal od 13:30 do 14:00. Lidé v oranžových reflexních vestách přecházeli po přechodu u supermarketu. Podle Petra Novotného, který bydlí v bytě blízko Masarykovy ulice od roku 1967, hluk z dopravy stále roste.

Mezi protestujícími byli lidé z okolních domů i členové ČSSD, která je na brodské radnici, stejně jako Ženy za Brod, v opozici. Štrossová uvedla, že tento přechod považují organizátoři akce za jeden z nejnebezpečnějších ve městě. Blokády silnic se podle ní mohou v nejbližších měsících opakovat. Pod peticí se dnes sešlo asi 200 podpisů, lidé ji mohou podpořit do konce června.

Městem procházejí dva hlavní dopravní tahy, v nejzatíženějších místech podle údajů radnice denně projíždí skoro 21 000 aut. Zahájení stavby obchvatu se brodská radnice snaží na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyjednat léta. Podle starších informací ŘSD se náklady na stavbu obchvatu pohybují kolem dvou miliard korun.

Obchvat má měřit přes čtyři kilometry, vést by měl od silnice na Žďár nad Sázavou a Pardubice k trase vedoucí k Jihlavě a k dálnici D1. Mezi stavbami, které ministerstvo dopravy zařadilo do takzvané dopravní superkoncepce do roku 2025, však brodský obchvat není.

Provoz v Havlíčkově Brodě
Zdroj: ČT24