NS prozkoumá z podnětu Zemana loňskou tragickou nehodu v Brně

Brno - Nejvyšší soud (NS) prozkoumá případ loňské tragické nehody v Brně, při níž opilý řidič Petr Zahradník usmrtil ženu a těžce zranil její dceru. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání. Podle Zemana měl být Zahradník potrestán za obecné ohrožení, a nikoliv jen za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zahradník původně odešel od Městského soudu v Brně se šestiletým trestem. Krajský soud mu pak trest o rok zpřísnil. Za obecné ohrožení by mu hrozil až desetiletý pobyt za mřížemi. „Nejvyšší státní zastupitelství navrhuje, aby NS případ vrátil krajskému soudu k novému projednání. Nelze předjímat, za jak dlouho NS rozhodne. Většinou to trvá několik měsíců,“ uvedl mluvčí nejvyššího soudu Petr Knötig.

Neštěstí se stalo loni v červenci na Konečného náměstí v centru Brna. Mladík usedl za volant, aniž vlastnil řidičský průkaz. V silné opilosti srazil dvě ženy. Osmačtyřicetiletá žena na místě zemřela, její dcera bude mít doživotní zdravotní následky. Zahradník měl v krvi 2,5 promile alkoholu. Z místa neštěstí uprchl. Za své jednání se u soudu omluvil.

Před tragédií si mladík zašel s přáteli na pivo. Podle své výpovědi jich vypil pět, obžaloba se ale domnívá, že jich bylo více. Pak se parta dohodla, že zajde do jiné restaurace. Zahradník tvrdí, že se nechal umluvit, aby kamarády odvezl, ostatní se ale hájili tím, že naopak on trval na tom, že pojedou autem.

Ve svém voze Chrysler Neon údajně přátelům v ulicích předváděl, jak závodníci zahřívají před jízdou pneumatiky svých strojů. Později v rychlosti 90 kilometrů v hodině objížděl tramvajový ostrůvek, na němž stálo pět lidí. Manévr nezvládl, dostal smyk a vjel na ostrůvek. Smetl dvě ženy.

Neštěstí se stalo před zraky asi 20 lidí včetně dvou nejbližších obětí kolize. Na místě byli manžel usmrcené ženy a její syn. Pachatel pak z místa uprchl do nedaleké restaurace, kde si objednal pivo. Krátce poté jej vypátrala a zadržela policie.

Místo tragické nehody
Zdroj: ČT24