Nová věznice v Rapoticích nebude

Praha - Vláda dnes uložila ministerstvu spravedlnosti zrušit výstavbu nové věznice v Rapoticích na Třebíčsku. Plán postavit budovu byl sice schválen v roce 2008, vzhledem k finanční situaci resortu a zavedení alternativních trestů úřad sám navrhl od projektu upustit. Stavět se ale bude nový justiční areál v Ústí nad Labem, podle ministerstva je sídlo soudu a státního zastupitelství v havarijním stavu.

Podle tři roky starého plánu měly být obě akce placené ze soukromých zdrojů v rámci takzvaného projektu PPP. Do ústeckého justičního paláce se má vejít 600 zaměstnanců krajského i okresního soudu, státního zastupitelství a probační a mediační služby. Stavět se měl v letech 2009 až 2012 a plán ministerstva spravedlnosti předpokládal, že by objekt provozoval 25 let investor. Ministerstvo by za tuto dobu za budovu zaplatilo 4,36 miliardy korun. Věznice v Rapoticích by stála 2,64 miliardy korun. Plány se hlavně kvůli nedostatku peněz a ekonomické krizi nakonec ale neuskutečnily.

Podle úřadu již není stavba nového vězení s ostrahou tak naléhavá vzhledem k dostavbě a úpravám v již stojící budově. Nový trestník zároveň zavedl trest domácího vězení, který má snížit počty vězňů. Pro situaci v Ústí však nemá ministerstvo náhradní řešení. „Budova je v současné době na hranici životnosti, z hlediska funkčnosti a bezpečnosti je v havarijním stavu a je reálné její uzavření z důvodu závažné technické poruchy,“ uvedl úřad v předkládací zprávě. Dodal, že stát nemá pro justiční účely jinou vhodnou nemovitost.

Podle ministerstva existují dvě varianty, jak v projektu dále pokračovat. Řešením je buď se znovu pokusit získat soukromého investora, nebo najít peníze na stavbu ve státním rozpočtu.