Nosálům nuda v brněnské ZOO nehrozí, mají svoji inspektorku welfare

Brno – Zní to, jako by měli malí nosálové svého osobního trenéra. Úkolem Anety Mazancové, inspektorky welfare v brněnské ZOO, je zajistit zvířatům adekvátní vyžití. Být chovancem zoologické zahrady totiž není žádná zábava. Zatímco v přírodě by nosálové strávili většinu dne hledáním potravy, bráněním svého teritoria nebo sháněním vhodných partnerů, ve své kleci mohou maximálně pozorovat školní výpravy a rodinky s dětmi. Nosál je přitom velmi aktivní šelma. A co teprve když na svět přijde hned pět mláďat.

„Nosál je neuvěřitelně zvědavá šelmička. I v přírodě je neustále v pohybu, a proto k uskutečnění svého normálního chování potřebuje pořád něco objevovat a zkoumat,“ popsala nosálí povahu inspektorka welfare Aneta Mazancová. Pro nosály je nejlepším lákadlem jídlo. Jejich ošetřovatelé se jim proto snaží každý den zpestřit právě při krmení.

„Drobné kousky potravy jim klademe a ukrýváme na různá místa v expozici, aby byli nuceni aktivně po krmivu pátrat,“ dodala Mazancová. Po narození malých nosálů přibylo do jejich klece hned několik „hraček“. Dobře se osvědčily kokosové ořechy s různě velkými otvory podle typu krmení – na červy, kousky ovoce, myši nebo kuřátka. Ty pak chovatelé rozvěsí po větvích a nosálové mají o zábavu postaráno.

Nosálí mláďata překonala ostych, inspektorka \"přes zábavu\" pro ně připravuje hry (zdroj: ČT24)

Enrichement

„Enrichment znamená obohacování života. Cílem je ve zvířatech zachovat přirozené instinkty a vymýšlet neustále nové stimuly, abychom udrželi jejich pozornost a zachovali vitalitu. Enrichment je způsob, jak zvířata zabavit a zabránit tak apatii nebo vytvoření různých zlozvyků, například stereotypnímu chování.“

Aneta Mazancová, inspektroka welfare ZOO Brno

„Je velmi důležité stimulovat zvíře k činnosti a přemýšlení od mláděte. Rozvíjí se tak jeho osobnost a psychické zdraví. Proto ve vymýšlení nových enrichmentových prvků určitě chceme pokračovat. Naše nosálí miminka jsou velmi šikovná, takže chystáme další hračky,“ uvedla Mazancová.

Nosálové už dostali novou houpačku, další plány ale inspektorka welfare tají. „Nechte se překvapit a přijeďte se na malé rošťáky podívat!“ lákala návštěvníky Mazancová.

Inspektor welfare zodpovídá za pohodu zvířat

„Pojem welfare je velmi široký a zahrnuje téměř vše, na co si vzpomenete - od poskytnutí vhodného krmení přes veterinární péči až po hračky,“ objasnila svoji práci inspektorky welfare Mazancová. Mnohé z uvedených věcí zabezpečují svým svěřencům přímo chovatelé jako součást každodenní práce. Úkolem inspektora welfare je zajistit celkovou pohodu zvířat. Patří sem minimalizace stresu, které lze dosáhnout vhodnou sociální strukturou skupiny chovaných zvířat, velikostí expozice a členitostí terénu nebo i výsadbou vegetace. Všechno se řídí přirozenými potřebami daného druhu i jedince. Neméně důležité však je zvířata i zabavit, aby jejich smysly byly zaměstnány a nezakrněly.