Exploze granátu zabila na ubytovně tři muže

Otrokovice - V pokoji v šestém patře ubytovny se kolem jedné hodiny po půlnoci ozval ohlušující výbuch, který vážně poranil tři muže. Přestože se jim dvě ženy z vedlejších pokojů snažily poskytnout první pomoc, jejich snaha byla marná. Dva muži zemřeli okamžitě, třetí ve čtyři hodiny ráno podlehl devastujícím zraněním v Baťově krajské nemocnici. Policisté zjistili, že se jednalo o Čechy ve věku 40- 45 let. Za pomoci pyrotechnika a hasičů zjišťovali příčiny exploze. Tu podle nich způsobil ruční granát. Jak se na ubytovnu dostal zůstává předmětem vyšetřování. Jednomu z mužů lékaři zjistili 2,8 promile alkoholu v krvi.

„Vyšetřovatelé na místě skončili, podařilo se jim zjistit, že v jednom pokoji vybuchl obranný granát F1,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Na místě zemřel pětačtyřicetiletý muž, který zřejmě držel při výbuchu granát v ruce, i jeho o pět let mladší společník, který stál v chodbičce bytu za ním. Třetí z mužů, kterému bylo dvaačtyřicet let a který byl od zmíněné dvojice asi dva metry daleko u vstupních dveří do bytu, zemřel v nemocnici.

Policisté na místo tragédie také povolali psycholožku krajského ředitelství, aby poskytla posttraumatickou intervenční péči mladým ženám, které u události byly jako první a usilovaly o záchranu poraněných mužů. „Jejich nasazení bylo nadstandardní. V této ojedinělé a kritické situaci se zachovaly naprosto ukázkově,“ říká policejní mluvčí Jana Bartíková.

Asi dvacítka dalších lidí ubytovaných ve zmíněné budově využila nabídky provozovatelů a nechala se přestěhovat na jiné místo. Vedení ubytovny se k celé události odmítlo vyjádřit.

Vydáno pod