„Thonetky“ slaví v Bystřici pod Hostýnem 150. narozeniny

Bystřice pod Hostýnem - Zámek v Bystřice pod Hostýnem bude od zítřka hostit výjimečnou výstavu. Představí se na ní historie „thonetek“, neboli ohýbaného nábytku, jehož výrobu ve městě spustil před 150. lety Michael Thonet. Právě jeho odkazu je věnován i speciální katalog, který připravil znalec historie ohýbaného nábytku, sběratel Jiří Uhlíř, jeden z předních evropských thonetologů, publikaci graficky upravil slovenský designer Michal Riabič.

Výstava se koná od 4. června do 24. července 2011 v zámku v Bystřici pod Hostýnem. Vernisáž se uskuteční sobotu 4. června 2011 v 19.00 hodin v rámci zahájení 17. ročníku Bystřických zámeckých slavností. Výstava bude otevřena denně od 9 do 12 a od 13 do17 hodin.

V roce 1861 založil podnikatel Michael Thonet v Bystřici pod Hostýnem továrnu, která proslavila město po celém světě. Nástupnická firma TON a. s. i samotné město vzpomenou 150. výročí řadou doprovodných akcí. Výstava, kterou připravil thonetolog Jiří Uhlíř, přináší průřez tvorbou nábytku spjatou s rodinou německého průmyslníka Michaela Thoneta.

Truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet (1796 – 1871), původem z Boppardu v Porýní, se usadil na Moravě, kde založil v Koryčanech (1856) a v Bystřici pod Hostýnem (1861) továrny na nábytek z ohýbaného dřeva. Továrna v Bystřici pod Hostýnem byla ve své době největší svého druhu a stala se vývojovým centrem celé firmy Gebrüder Thonet a exportovala své výrobky do celého světa.

Prezentuje se zde nábytek vyrobený v dílně samotného Michaela Thoneta ještě v porýnském Boppardu, přes počátky jeho firmy ve Vídni, až po průmyslovou výrobu v moravských městech Koryčany, Bystřice pod Hostýnem a Vsetín. Návštěvník se setká s výrobky navrženými pro rakouského nábytkáře Carla Leistlera pracujícího na adaptaci vídeňského knížecího sídla Palais Liechtenstein, nábytkem pro vídeňské paláce rodů Palffyů a Schwarzenberků a v neposlední řadě také výrobky zhotovené pro Světovou výstavu, která se konala v roce 1851 v Londýně.

Časově zahrnuje výstava počátky Thonetovy dílny v roce 1840, Thonetův příchod do Vídně v roce 1842, vznik rodinné firmy Gebrüder Thonet, spojení s firmou Mundus ve 20. letech 20. století i druhou světovou válku. Za tuto dobu se v produkci firmy neobjevují jen návrhy Michaela a jeho synů Augusta a Viktora, ale také práce předních českých i světových návrhářů Gustava Siegla, Otto Prutschera, Josefa Hoffmanna, A. G. Schnecka, Adolfa Loose, Jana Kotěry a Josefa Franka.

O kvalitě thonetovské produkce svědčí mimo jiné i to, že je nábytek uložen nejen ve sbírkách českých a moravských muzeí a zámků (mimo jiné Muzeum umění Olomouc, Moravská galerie Brno, Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně, Státní zámek Vizovice) a specializovaných muzeích Museum Thonet Frankenberg a Museum Thonet Friedberg, ale také v Technisches Museum ve Vídni nebo Victoria & Albert Museum v Londýně. Největší sbírku má ovšem dodnes firma TON v Bystřici pod Hostýnem.

  • Historické „logo“ firmy Thonet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260686.jpg
  • Moderní desing „thonetky“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260692.jpg
Vydáno pod