Mezičas nepohrdne ani nepárovými ponožkami

Brno - Zaprášené knížky, obnošené oblečení, staré hračky či jakékoliv jiné nepotřebné věci překážejí doma snad každému. Jenomže málokdo má to srdce je vyhodit. Co s nimi? Brňáci je od prvního června mohou zanést do nové Dobročinné sběrny, která se nachází jen pár kroků od autobusového nádraží Zvonařka. Neodmítnou tam ani to, s čím by člověka v běžných bazarech poslali rovnou na smetiště. Například ponožky, kterým chybí partnerka.

„Pračky žerou ponožky, to je známá věc,“ smál se zakladatel Dobročinné sběrny Petr Posolda při dotazu na jeho nápad, který sám nazývá „praštěným“. „Zjistil jsem, že lidé v mém okolí doma mají v průměru tři až pět osamělých ponožek ve výborném stavu. To je třicet až padesát milionů kusů ponožek jen u nás. Místo nich se v Číně vyrobí a přiveze dvakrát tolik nových, což je obrovská zátěž pro přírodu. My se pokusíme singles ponožky opět zkompletovat,“ vysvětlil svůj záměr.

Staré haraburdí pro hezčí město

Petr Posolda o cílech Dobročinné sběrny (zdroj: ČT24)

Pro Dobročinnou sběrnu našel domov v jednom z brněnských brownfieldů - staré kanceláři v bývalé nádražní budově v Rosické ulici. Její tři místnosti jsou zatím téměř prázdné. Petr Posolda ale věří, že možnost zbavit se zbytečností pro dobrou věc zaujme. „Lidi nám můžou přinést prakticky cokoliv. My to buď nějak zrecyklujeme, rozložíme, darujeme třeba dětem do dětských domovů nebo prodáme sběratelům nebo v dobročinných bazarech. Budou mít jistotu, že s jejich věcmi naložíme ekologicky a podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí,“ tvrdí.

Peníze, které tím získá, chce věnovat především na přípravu projektů k revitalizaci zanedbaných míst ve městě. „Lidé si myslí, že dobročinnost znamená dát někomu peníze. To je ale špatně. Od toho je tu stát, aby se postaral, aby chudí měli co jíst. Naším cílem je spíše zlikvidovat skládky, opravit parky - zkrátka vylepšit životní prostředí,“ řekl Posolda.

Kvůli svým plánům už založil i obecně prospěšnou společnost. Nazval ji příhodně Mezičas. Využije totiž věci, budovy či místa, která sice v budoucnu naleznou uplatnění, ale zatím leží ladem.

  • Dobročinná sběrna funguje od 1. června autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2604/260363.jpg
  • Do Dobročinné sběrny můžete odnést opravdu cokoliv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2606/260570.jpg
Vydáno pod