Extremisté projdou v Přerově romskou čtvrtí

Přerov - Pravicoví radikálové, kteří se chystají na konci června do Přerova, mají v plánu projít v průvodu přímo tamní romskou čtvrtí. Vyplývá to z mapy pochodu, kterou dnes zveřejnil na svých stránkách přerovský magistrát. Město už kvůli jejich příjezdu vyzvalo obyvatele k obezřetnosti. Opatření chystá také policie se strážníky. Nasazeni by měli být policisté na koních i vrtulníky. Před dvěma lety podobný pochod přerostl v pouliční bitku.

„Policejní opatření budou podobná jako před dvěma lety. V ulicích bude dostatečný počet policistů a strážníků. Chybět nebudou i těžkooděnci. Budeme žádat o spolupráci i další krajská policejní ředitelství, aby nám vypomohla zejména s jízdní policií a s policejními vrtulníky,“ oznámila Michaela Sedláčková z olomouckého krajského ředitelství policie.

Policisté se strážníky podle Sedláčkové už nyní vyrazili do ulic za tamními obyvateli s letáky s instrukcemi a radami, jak se zachovat. „Chystáme se navštěvovat také sociálně vyloučené lokality, vysvětlíme jim strategii policie i opatření, která bude policie přijímat v den pochodu. Je to proto, abychom zabránili panice, šíření nepodložených informací a zklidnili atmosféru ve městě,“ doplnila Sedláčková.

Město demonstraci nemůže zakázat

Zástupci přerovského magistrátu dnes přiznali, že pochodu nijak zabránit nemohou. „Nenašli jsme žádný důvod, který by v rámci zákona o shromažďování tomu zabránil,“ uvedl mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal.

Město na svých stránkách dnes vyzvalo obyvatele, aby se nezdržovali na trase pochodu ani v místech, kde budou bezpečnostní opatření. Město dále vyzývá obyvatele, aby nevpouštěli do svých domů a společných prostor neznámé osoby a neparkovali auta na trase pochodu. Policie také vyzývá živnostníky, aby si zabezpečili své obchody.

Podle informací magistrátu se radikálové sejdou na náměstí Svobody a zamíří poté po Havlíčkově a Komenského ulici ke Škodově a Husově ulici, kterou převážně obývají Romové. Od vlakového nádraží se poté vrátí Kramářovou a Čechovou ulicí zpět na náměstí Svobody.

Akci v sobotu 25. června pořádá Dělnická strana sociální spravedlnosti, která je pokračovatelkou Dělnické strany. Tu loni rozpustil Nejvyšší správní soud. V programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem.

Před dvěma lety v dubnu se přerovské ulice po příjezdu extremistů proměnily v bitevní pole, své účty s menšinou si tam vyřizovalo na 700 pravicových radikálů. V oblasti autobusového nádraží vzduchem létaly kusy laviček, dlažební kostky, dýmovnice a rozbušky. Řada menších konfliktů se strhla i na dalších místech Přerova.

V poutech tehdy skončilo 31 lidí, dvěma mladíkům bylo sděleno obvinění z výtržnictví a poškozování cizí věci. Akci tehdy ohlásila olomoucká pobočka dnes zakázané Dělniceké strany. Nakonec však prý akci organizovali Autonomní nacionalisté s neonacisty z Národního odporu.

Vydáno pod