Brno dostane šanci více rozhodovat o budoucnosti parkování v centru

Brno - Městu se zřejmě podaří získat většinový podíl ve firmě Brno-parking, kterou před šesti lety založilo společně se soukromou firmou. Společný projekt měl pomoci vybudovat v centru Brna dostatek parkovacích míst. Výstavba parkovacích domů ale vázne a ani jeden z plánovaných domů dosud nestojí. Město se rozhodlo být aktivnější. To by mu mělo umožnit odkoupení podílu firmy Parking CZ tak, aby se Brno stalo stoprocentním akcionářem společnosti. Parking CZ s prodejem souhlasí.

Spolupráce vázne, parkovací domy jsou i po šesti letech v nedohlednu – a to už dochází trpělivost nejen brněnským řidičům, ale i magistrátu. Rada města proto pověřila náměstka primátora Roberta Kotziana (ODS), aby vyjednal odkup majoritní většiny od firmy Parking CZ – město už si chce svoje problémy s parkováním řešit samo.

„Bude-li město mít majoritní podíl, nejlépe stoprocentní, pak získá to, o co už dlouhou dobu usiluje – a to kontrolu nad tempem výstavby parkovacího domu na ulici Panenská,“ zdůvodnil snahy o odkup podílu Robert Kotzian.

V Panenské se stále neparkuje

První plánovaný dům v Panenské ulici měl už dávno stát – za zdržení údajně může zdlouhavé stavební řízení a také  komplikovaná spolupráce města s investorem. To by se teď mohlo změnit. Předseda představenstva firmy Parking CZ Roman Minarovič potvrdil vůli podíl městu prodat. Než se tak stane, bude muset firma, která nepostavila jediné parkovací místo, projít auditem. Na základě ocenění pak obě strany budou jednat o ceně, za jakou město 66 procent akcií odkoupí.

Auta ničí města, říká architektka Eva Jiřičná

Snaha stavět v centrech měst parkovací domy je ale v rozporu s představami některých architektů. Kalkulace, že v budoucnu bude stále více aut a podle toho je potřeba stavět, podle architektky Evy Jiřičné ničí města. Řekla to při diskusi na toto téma v Brně. Připomněla, že v Česku nezíská povolení stavebník, který nepočítá s parkováním. V Londýně je tomu dnes už naopak, uvedla.