Hasiči na Nových mlýnech odpalují pahýly stromů

Pavlov - Rekreantům na vodní nádrži Nové mlýny na Břeclavsku se až do pátku nabízí nezvyklá podívaná. Vodohospodáři se totiž rozhodli odstřelit poslední pahýly stromů, které zde zůstaly po zatopení přehrady. Sedm kmenů schovaných pod hladinou totiž brání místní lodní dopravě. Skryté pařezy navíc likvidují také proto, aby nemohli komplikovat proudění vody v případě povodní. Pyrotechnici s pomocí hasičů a potápěčů dnes tyto poslední pozůstatky bývalých lužních lesů doslova a do písmene „vyhazovali do vzduchu“.

Vodohospodáři vybrali minulý rok čtrnáct pahýlů stromů, které byly nebezpečné lodní dopravě. Vzhledem k tomu, že byly těsně pod hladinou, stávalo se často, že do nich lodě nebo i windsurfaři naráželi. Sedm stromů se už minulý rok podařilo odstranit.

„Z dálky to může vypadat pouze jako nějaká větev, ale když k tomu přijdete, tak je to šestimetrový strom. Je to však také o pohybu vody, kdykoliv se to může dát do pohybu,“ uvedl lodní kapitán Emil Himer. I to je důvod, proč není možné stromy lokalizovat pomocí GPS.

NO COMMENT: Střelmistři odpalují pařezy na Nových mlýnech (zdroj: ČT24)

Protože jsou stromy několik metrů pod hladinou, nejefektivnější, nejrychlejší a především nejšetrnější metodou je jejich odstřel. Na akci přitom musí spolupracovat hned několik jednotek. Od hasičů a lodních záchranářů přes pyrotechniky až po potapěče. Výbušnina se přitom klade až úplně u dna.

„Používáme plastickou trhavinu austrogel a klasický semtex. Váha jedné výbušiny je dvě a půl kila, takže na každý strom použijeme i dvě,“ uvedl vedoucí trhacích prací Martin Červenka. Následný výbuch z takové nálože pak může způsobit i desetimetrový vodní sloupec.

Stromy, které mají ještě větve nad hladinou, zlikvidovány nebyly. V jejich seschlých korunách totiž hnízdí vzácní ptáci, a jsou tak posledním pomníkem unikátní přírody, která byla stavbou přehrady zničena.

Střelmistři odstraňují stromy na Nových mlýnech
Zdroj: ČT Brno