Přihlíželi násilí, které skončilo smrtí Vietnamce. Dostali tři roky

Brno - Brněnský krajský soud dnes opětovně projednal případ policistů Jarmila Šimoníka a Františka Jaroše, kteří byli v lednu před dvěma roky přítomni v Brně při zásahu proti Vietnamci, který měl pod vlivem drog dělat výtržnosti v bytě. Ten zemřel poté, co byl napaden sousedkou Kateřinou Slavíčkovou a policistou Josefem Srnským, kteří od Vrchního soudu odnesli vysoké tresty. Vrchnímu soudu se v případě Šimoníka a Jaroše nelíbil podmínečný trest a tak musel krajský soud posoudit věc znovu. Dnes proto oběma „přihlížejícím“  policistům shodně udělil tříletý nepodmíněný trest za usmrcení z nedbalosti a zákaz činnosti v ozbrojených sborech a u policie na pět let.

Důvod nového rozhodnutí je podle soudkyně Jaroslavy Bartošové zjevný. Přihlíželi a nezasáhli ve chvíli, když Srnský Vietnamce udeřil obuškem, kopl ho a když se sousedka Slavíčková ptala, zda si do muže může kopnout také, neohradili se. „Přestože byli přítomni útokům, oba obžalovaní neučinili žádná opatření směřující k lékařskému ošetření poškozeného a neposkytli ani informace o jeho zdravotním stavu,“ uvedla soudkyně ve svém zdůvodnění.

Obžalovaným nijak nepomohlo ani to, že se dnes pokusili před soudem změnit výpověď a jinými slovy řekli, že u fyzického napadení vlastně nebyli. Byly podle nich totiž situace, kdy dění v bytě v Körnerove ulici nevěnovali pozornost. „Měl jsem zdravotní problémy, bolel mě zub, nebyl jsem na sto procent koncentrovaný, k Lamovi jsem stál zády,“ tvrdil například Šimoník. „Na místě jsem si vyřizoval soukromé hovory a psal smsky. A také jsem chodil ven komunikovat s operačním důstojníkem,“ přiznal naopak Jaroš.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Právě Jarošovi přitom uškodil také fakt, že během výkonu své profese při zásazích od roku 2009 vůči zadrženým jiného etnika dopouštět bezdůvodně agrese a posměšků. Navíc podle zprávy policejní inspekce prý doma přechovával neonacistické a neofasistické materiály a podle zavěrů vyšetrovatelů je nakloněn ideologii Adolfa Hitlera a Třetí říše. Přestože se Jaroš snažil dnes u soudu svůj obdiv k fašismu vyvrátit, soudkyni nepřesvědčil. Oběma mužům k trestu vězení přikázala také uhradit pěti pozůstalým po Lamovi odškodné. Všichni čtyři tak budou muset zaplatit společným dílem dvakrát 240 tisíc korun a třikrát 175 tisíc korun pozůstalým dětem. Statní zástupce i oba obžalovaní si nechali lhůtu na rozmyšlenou kvůli případnému odvolání.

Případ se stal v lednu roku 2009, když byla policejní hlídka ve složení Srnský, Šimoník a Jaroš byla přivolána do jednoho bytu v Brně s tím, že v něm Vietnamec omámený drogami dělá výtržnosti. Při zásahu Srnský a oznamovatelka - sousedka Slavíčková - cizince napadli a zbili. Muž přitom utrpěl rozsáhlá vnitřní zranění, jimž později v celé předběžného zadržení podlehl.

Při procesu v Brně dostal Srnský 3,5 a Slavíčková 2,5 roku. Olomoucký vrchní soud jim však tresty zpřísnil na deset a osm let vězení. Dvojice Šimoník a Jaroš dostala podmínku za to, že proti bití nezakročila. Vrchní soud tyto verdikty zrušil. A vzkázal krajskému soudu v Brně, aby znovu posoudil všechny důkazy.

Policista Josef Srnský u soudu
Zdroj: Igor Zehl/ČTK
Vydáno pod