Starostka dala na cestu závoru, zahrádkáři kroutí hlavou

Držovice - Osmdesát let využívali lidé Držovic přístup na své pozemky po cestě kolem říčky Romže. Cesta ale patří obci, která na ni nechala  nainstalovat uzamykatelné sklopné sloupky. Držovičtí zahrádkáři se bouří, nemají se jak dostat na své zahrádky. Od zábran, které jim zamezují v přístupu na pozemek nemají klíč, musí si ho pokaždé půjčovat na radnici.

Radnice nejprve nechala na cestu nainstalovat značky zákazu vjezdu s plastovými patníky. Tento zákaz ale místní nerespektovali, tvrdí starostka, což potvrzují i sami zahrádkáři. Obec proto přistoupila k dalšímu kroku - nechala nainstalovat uzamykatelné zábrany.

Malé sloupky, ale velký problém

Tak to alespoň vidí majitelé místních zahrádek, kteří se nemají jak dostat na své pozemky nebo jejich část. O každý vjezd k vlastní bráně musí telefonicky zažádat radnici, a počkat, až starostka nebo některý ze zastupitelů na místo přinesou klíče a sloupky odemknou. To, že zahrádkáři mají na své zahrady omezený přístup, připouští i starostka Blanka Kolečkářová. Vzápětí ale dodává, že hlavní přístup na pozemky je z ulice, kudy mohou místní na zahradu vraty projíždět.

Přístup z ulice Gorkého ale v některých případech vede přes pozemek jiného majitele, a tak se zahrádkáři musí spoléhat na dobré vztahy a shovívavost souseda. Přitom řešení je jednoduché, stačilo by, kdyby vedení obce dalo místním zahrádkářům klíče od sloupků.

„O klíče nikdo nepožádal a navíc není problém, pokud tam chtějí jít, sklopit jim to na tu hodinu,“ říká starostka. Místní ale mají pocit, že radnici jejich názor nezajímá. „Vůbec se s námi nehodlá bavit, a když jsme jí to dali písemně s třinácti podpisy místních zahrádkářů, tak nám odpověděla, že máme  neoprávněnou stížnost,“ říká zahrádkář Zdeněk Pešák.

Pravidelný provoz by podle starostky cestu zničil

„Zmiňovaná cesta je nezpevněná zatravněná komunikace - biokoridor říčky Romže. Při provozu po této cestě dochází k erozi a tím by se mohl snižovat břeh říčky, která má bránit obec před povodněmi. Máme právo takto postupovat, vyplývá to ze zákona,“ tvrdí starostka.