Srážka rychlíku s nákladním autem zastavila vlaky na Zlínsku

Spytihněv (Zlínsko) – Až do večera jezdily místo vlaků podél nejvýznamnější moravské železniční trati autobusy. Kolem poledne se na železničním přejezdu ve Spytihněvi na Zlínsku srazil rychlík s nákladním automobilem. Souprava narazila do návěsu, část vozu zůstala v kolejišti, vlak se zastavil asi 200 metrů od místa nehody. Při havárii nebyl nikdo zraněn, doprava na trati Otrokovice–Břeclav však byla přerušena. Výluka trvala skoro devět hodin, až večer mohli železničáři otevřít alespoň jednu ze dvou kolejí. Další nehoda odpoledne omezila provoz na regionální trati mezi Davlí a Vraným nad Vltavou. U jednoho z tunelů v úseku se střetl osobní vlak s ženou. Později se ale ukázalo, že v době havárie už byla mrtvá.

Nákladní auto poškodilo vlak i koleje

Na moravské trati narazil do auta rychlík, který jel z Olomouce do Břeclavi a Brna. „K nehodě došlo na přejezdu chráněném světelnou signalizací a závorami,“ poznamenal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že strojvedoucí vlaku se před nárazem do nákladního vozidla schoval.

Podle Rušara byla při střetu poškozena i nedaleká budova patřící železničářům, poškození utrpělo také drážní těleso. Nehoda se stala v části tzv. II. tranzitního koridoru, který vede z Břeclavi přes Přerov a Ostravu do Bohumína.

Řidič mával, aby vlak zastavil

Řidič polského nákladního auta doplatil na svoji unáhlenost. „Vjel na železniční přejezd v době, kdy se začaly zvedat závory, nicméně světelné a zvukové signalizační zařízení ještě bylo v provozu. Závory pak šly zase dolů,“ vysvětlila policejní mluvčí Jana Bartíková.

„Čtyři auta projela, myslel jsem, že signalizace je pokažená, tak jsem spěchal za nimi. Najednou se závory rychle spustily a já jsem tam zůstal,“ popsal okamžiky před nehodou sám padesátiletý řidič. Potom však místo aby prorazil závory a z přejezdu ujel, vyskočil z kabiny, běžel proti přijíždějícímu vlaku a mával na strojvedoucího, aby zastavil. To ale souprava jedoucí rychlostí přes sto kilometrů v hodině nedokázala. Při nárazu navíc vykolejila lokomotiva a poškodila trať. Vznikla tak pětimilionová škoda.

U Davle srazil vlak mrtvou ženu

Na trati známé jako Posázavský pacifik narazil osobní vlak do ženy, která ležela na kolejích u jednoho z tunelů mezi Skochovicemi a Davlí. „U výjezdu z tunelu přejel vlak ženě nohy. V době srážky však už byla podle předběžných zjištění mrtvá,“ přiblížila policejní mluvčí Šárka Zatloukalová s tím, že policie pracuje s několika možnými variantami neštěstí včetně sebevraždy.