Obcím na Vysočině se nelíbí trasa elektického vedení z Temelína

Jihlava – Stavba vedení velmi vysokého napětí z jaderné elektrárny Temelín do koncového bodu Mírovka na Havlíčkobrodsku získala souhlasné stanovisko EIA ohledně vlivu na životní prostředí. Obce z Vysočiny ale s trasou vedení nesouhlasí a hodlají dál protestovat. Už na podzim přitom bude vedení kraje schvalovat zásady územního rozvoje a dle požadavku ministerstva průmyslu a obchodu už bude v dokumentu přesně vyznačená trasa nového vedení.

Obcím vadí hlavně to, že budou často panenskou přírodu hyzdit vysoké sloupy elektrického napětí. Třeba v Dudíně na Jihlavsku, který se pyšní vzácnými lužinami, ekologové nepovolili stavbu větrných elektráren kvůli narušení krajinného rázu. Teď se ale zřejmě budou muset s několika 50metrovými sloupy smířit. „Snaží se nás přesvědčit o tom, že jiná cesta než tudy nevede. Je to takový na hlavu postavený, nikdo to moc nechápe,“ postěžovala si starostka Dudína Eva Nováková.

V Herálci na Havlíčkobrodsku se má zase kvůli plánované stavbě vedení zbourat nedávno opravený dům. Vedení obce proto navrhuje trasu přesunout blíže k dálnici D1. „Bylo uvedeno zpracovatelem, že bude jednodušší zbourat domek, s čímž my zásadně nesouhlasíme, protože si myslíme, že tu trasu lze posunout,“ uvedl starosta Jiří Ulrych.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

A podobně nešťastní jsou z plánů zadrátovat krajinu i v dalších obcích Vysočiny. Výstavbu vedení plánuje společnost ČEPS, která se v Česku stará o provoz přenosové soustavy. Podle ředitelky marketingu Zuzany Dvořákové byla trasa velmi vysokého napětí plánována, diskutována a následně předložena tak, aby co nejlépe vyhovovala jak z hlediska životního prostředí, tak z hlediska technických parametrů.

Vydáno pod