Žádost na kácení lip úřad zamítl, stromy pak někdo navrtal

Ivančice - Ekologicko-sportovní spor se rozhořel v Řeznovicích, místní části Ivančic na Brněnsku. Někdo tam úmyslně otrávil vzrostlé lípy. Podle některých obyvatel za tím stojí členové místního Sokola. Ti totiž v rámci úprav fotbalového hřiště žádali o jejich pokácení, jenomže to krajský úřad zamítl. Jen pár dní nato se v lípách objevily navrtané díry.

Vandalismus největšího kalibru, tak mluví někteří místní o navrtaných lípách. Těmito dírami dostaly stromy smrtící dávku jedu. Místo aby se čtyři krásné vzrostlé stromy zelenaly, tak hnědnou. 

„Navrtané díry jsme objevili, když jsme si všimli, že stromy začínají usychat,“ říká Petr Husár z občanského sdružení Marsilka.

Po viníkovi už pátrá také policie. Někteří místní ale mají jasno a ukazují prstem na řeznovické Sokoly. Těm lípy údajně bránily při rekonstrukci fotbalového hřiště a ohrožovaly bezpečnost fotbalistů i diváků.

„Povolili jsme kácení, ovšem za předpokladu vysázení nové aleje, takže ty stromy byly vysázené a na základě toho správní orgán vykácení lip povolil,“ říká ivančický starosta Vojtěch Adam (KSČM). Jenže občanské sdružení, kterému se myšlenka pokácených lip nelíbila, se odvolalo a kraj mu dal za pravdu. Kácení lip zrušil.

„Otvory jsme objevili zhruba týden po zamítnutí žádosti, samozřejmě nemůžeme prokázat, že někdo z členů Sokola ty stromy otrávil, ale domníváme se, že důvod a motiv je více než zřejmý,“ dodává Petr Husár.

Zástupci Sokola ale obvinění, že stojí za otrávenými lípami, odmítli komentovat. Lípy jsou podle města nenávratně zničené a nezbude nic jiného, než je nakonec vykácet.

Vydáno pod