Nevidomí pořádali v Jihlavě soutěž vodicích psů

Jihlava – Nevidomí lidé z celé země dnes na jihlavském Masarykově náměstí ukázali, jak zvládají chůzi s pomocí vodicího psa. Trasu dlouhou kolem 800 metrů absolvovalo 15 soutěžících. Rozhodčí sledovali, jak umí bezpečně přejít přes obrubníky, schody i přechody. Během akce Pomoz mi najít cestu tmou pozvali nevidomí do svého světa také veřejnost. Lidé si mohli vyzkoušet třeba chůzi s bílou holí.

V soutěži se hodnotila přesnost práce vodicího psa a jeho souhra s nevidomým pánem. „Pes musí zastavit u obrubníku do vozovky a z vozovky, musí umět vyhledat dveře, schody, nesmí čuchat na trase, nesmí se nechat rozptýlit,“ vyjmenoval hodnocené dovednosti Milan Dvořák z občanského sdružení Vodicí pes, který byl hlavním rozhodčím.

Vodicí psi se během soutěže také mohli procvičit v hlučném prostředí a v hustém pátečním provozu neznámého města. „I kdyby to bylo nesoutěžní, tak nejdůležitější na tom je to, že veřejnost vidí, že opravdu ti pejsci nám pomáhají,“ potvrdila význam setkání na jihlavském náměstí jedna ze soutěžících Hana Hádlerová z Černé Hory na jižní Moravě, která na trať vyrazila se startovním číslem jedna a se svým psem Alfim.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Se psem není člověk na slepotu sám

Jedna z jejích soupeřek, čtyřicetiletá Petra z Jihlavy, soutěžila se svou fenkou Ruby. Narodila se s vrozenou oční vadou, která se jí před deseti lety začala rychle zhoršovat. Pes jí pomáhá přes pět let. „S pejskem se chodí dobře, přebere 90 procent práce. Člověk na to není sám. Ví, že pes vyhledá schody, dveře do trolejbusu, když něco upadne, tak to podá,“ pochvalovala si.

Po Jihlavě se jí pohybuje celkem dobře, protože jsou snížené obrubníky u chodníků. Pomáhá i ozvučení trolejbusů. Petra by však uvítala víc hlasových služeb na veřejných prostranstvích, třeba na zastávkách MHD.

Zdraví mohli nahlédnout do světa nevidomých

Dnešní akci připravila Soukromá vyšší odborná škola sociální v Jihlavě spolu se společností Tyflo Vysočina. Akce má hlavně za úkol seznámit širokou veřejnost se světem nevidomých. Při nejrůznějších soutěžích si mohli malí i velcí návštěvníci osahat asi 80 kompenzačních pomůcek pro nevidomé. „Mají možnost si vyzkoušet chůzi s bílou holí s klapkami na očích, napsat si sms na mobilu s hlasovým výstupem. Mohou se zapojit do soutěží, kde využívají smyslů, sluchu, hmatu, čichu,“ upřesnila Andrea Šeredová z jihlavské školy.

Vodicího psa využívá jen malá část nevidomých na Vysočině, podotkl Pavel Hegner z organizace Tyflo Vysočina, která pomáhá lidem se zrakovým postižením. Psa zájemci dostat mohou, přestože jeho výcvik stojí 200 000 a trvá asi dva roky. Náklady dotuje stát. „Ten pes je výborný pomocník, je to lepší než chodit s bílou holí. Je to rychlejší a bezpečnější, ale ten člověk se o psa také musí umět postarat,“ vysvětlil. Důležité je také například opakování nacvičených dovedností.

  • Soutěž nevidomých autor: Pavlíček Luboš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262759.jpg
  • Nevidomí s vodicími psy autor: Pavlíček Luboš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262748.jpg
  • Nevidomí s vodicím psem autor: Pavlíček Luboš, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262750.jpg