Na novém farmářském trhu v Brně nakoupíte výrobky pouze v bio-kvalitě

Brno/jižní Morava – Další farmářský trh, nabízející tentokrát výrobky výhradně v BIO kvalitě, se otevřel v Brně. Park Koliště dnes poprvé obsadilo patnáct prodejců-farmářů, kteří nabízí potraviny všeho druhu. Od rána se tak v parkové zeleni mísily vůně čerstvého domácího pečiva, biozeleniny a bioovoce, mléčných výrobků, koření. Návštěvníci zde mohli ochutnat a zakoupit třeba i domácí paštiku. Bio-jarmark pořádá Zemanova kavárna v rámci oslav osmdesátých pátých narozenin. Pokud se podaří dohoda s městem, budou tam trhy bývat pravidelně a park Koliště se stane dalším místem přímého prodeje potravin.

Farmářské trhy se těší na jižní Moravě stále větší popularitě. Jenom v samotném Brně mohou zájemci nakoupit potraviny od místních výrobců na pravidelných trzích už na sedmi místech. V celém Jihomoravkém kraji je celkem třináct těchto jarmarků. Které prodejní místo je nejblíže, můžete zjistit v níže přiloženém seznamu.

Farmářské trhy se snaží především propojit drobné pěstitele a chovatele s koncovým zákazníkem, vytvořit nebo obnovit prostor pro setkávní lidí, příblížit městské obyvatele zemědělské sezóně tak, aby nabídly smysluplnou alternativu supermarketovém zboží.

NO COMMENT: 1. farmářské trhy v parku Koliště (zdroj: ČT24)

Označení BIO

Značku BIO mohou používat ti výrobci, kteří za poplatek získají certifikát k použití tohoto označení od obecně prospěšné společnosti KEZ.

Důležitá je také kvalita produktů. Aby se nestávalo tak jako v minulosti, že se na farmářských trzích vyskytovala supermarketová zelenina nebo i stánky s levným oblečením, vypracovalo ministerstvo zemědělství tzv. farmářský kodex. Jiným ukazatelem kvality může být i označení BIO. A právě výhradně na produkty v bio-kvalitě vsadili organizátoři zatím nejmladšího farmářského trhu v parku Koliště v Brně.

Do parku Koliště za bio-produkty

„Farmářské trhy chceme pořádat jedenkrát měsíčně a hlavní důraz budeme klást na produkty v bio-kvalitě. Ať na sýry všeho druhu, bezlepkové klobásy, kde je 90 procent masa a zbytek je koření, nebo třeba i na domácí a bezlepkové pečivo,“ uvedl organizátor trhů Radim Lochman. Pokud úřady trhy v parku povolí i do budoucna, budou moci návštěvníci v parku nakupovat minimálně jedenkrát měsíčně.

Farmářské trhy v Brně

Bystrcké farmářské trhy, Přístavní 38

Medlánecké farmářské trhy, Kytnerova 1

Farmářské trhy, Kotlářská 53

Farmářské trhy v parku Koliště

Restaurace Hansen, vchod z Husovy ulice

Farmářská tržnice, Skandinávská 4

„Chodím na všechny trhy, a protože tady je to poprvé, tak jsem se přišla podívat,“ vysvětlila Hana Nehoubková. „Sama kupuji hlavně bio-potraviny, ale dost mi vadí, že se většina dováží, takže se zde snažím nakoupit něco lokálního.“ Při porovnání s ostatními trhy jí v parku Koliště chybí pouze čerstvé mléko.

Především zvědavost pak do parku zavedla i další návštěvníky. „Líbí se mi, že si zde produkty můžu na stánku ochutnat, ale přišla jsem si hlavně pro čerstvou zeleninu a masné výrobky,“ shrnula další návštěvnice Hana Tamé.

Organizátoři trhů na Kolišti přislíbili, že jejich jarmark bude sázet především na BIO kvalitu. „Do budoucna si přejeme, aby se zde vyskytovali hlavně farmáři. Nebudeme se bránit ale i domácím řemeslníkům. To, co zde určitě nenajdete, bude spodní prádlo nebo trička za padesát korun,“ směje se Radim Lochman.

Za farmářskými trhy nejen do Brna

Farmářské trhy v JMK

Boskovice, Masarykovo náměstí 11/10

Tišnov, Náměstí Míru

Dolní Kounice, Zámecká ulice

Moravany u Brna, ulice Střední

Břeclav, ulice 17. listopadu 1

Navštívit farmářské trhy mohou obyvatelé nejen v Brně, ale i v dalších městech Jihomoravského kraje. Například v Tišnově fungují farmářské trhy už dva a půl roku. O obnovu trhové tradice se zasloužilo Občanské sdružení Za sebevědomé Tišnovsko, které se snaží místním nabídnout smysluplné alternativy za vznikající supermarkety.

„Podmínkou, kterou musí prodávající splnit, aby mohl na náměstí prodávat, je pouze původ zboží. To musí pocházet z tišnovského regionu nebo jeho blízkého okolí,“ uvedla za sdružení Karolína Krátká.

Další farmářské trhy, které se mimo Brno konají pravidelně, můžete nalézt například v Boskovicích, Břeclavi, Dolních Kounicích nebo Moravanech.

  • Farmářské trhy v parku Koliště autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262875.jpg
  • Farmářské trhy v parku Koliště autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262876.jpg
  • Farmářské trhy v parku Koliště autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262879.jpg
  • Farmářské trhy v parku Koliště autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262880.jpg
  • Farmářské trhy v parku Koliště autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2629/262874.jpg
  • Tišnovské trhy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1873/187217.jpg
  • Tišnovské trhy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1873/187218.jpg
  • Tišnovské trhy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1873/187216.jpg