Bienále Sochy v ulicích přišlo o jednu instalaci

Brno - Jedinou noc vydrželo na svém místě umělecké dílo Rakušana Christopha Meiera, které je součástí bienále Sochy v ulicích - Brno Art Open 2011. Instalaci tvořenou starou technickou plachtou, která vlála na terase hotelu International v centru města, někdo o víkendu odstranil. Podle ředitele Domu umění města Brna Rostislava Koryčánka to byli zřejmě pracovníci hotelu.

„Původní dohoda byla, že dílo zůstane na místě alespoň do pondělí a že budeme znovu jednat,“ řekl Koryčánek. Plachta ale zmizela už v sobotu ráno. Podle Koryčánka jde o trapnou událost. Kdo plachtu odstraňoval, si prý rozhodně nepočínal „v rukavičkách“. Už v pátek vedení luxusního hotelu tvrdilo, že na plachtu chodily stížnosti.

Na terase dnes dopoledne zůstávala jen nosná konstrukce, která podle kurátora Karla Císaře sama o sobě nemá žádnou hodnotu. V případě, že se plachta nevrátí na místo, zmizí po dohodě s autorem díla i konstrukce. „Dokážu si představit, že to někomu připadalo ošklivé, ale tohle je, jako bychom odřízli hlavu bronzové soše,“ řekl Císař. Dílo nebylo pojištěno. Umění volně vystavené na veřejném prostranství podle Císaře prakticky ani pojistit nelze.

Meierovo dílo vycházelo z průzkumu brněnského městského mobiliáře. Rakušana při procházkách městem zaujala modrá technická plachta, jíž bylo kvůli stavebním úpravám přikryto rané abstraktní dílo významného českého sochaře Olbrama Zoubka. „Plachtu odvezl do Vídně, tam ji upravil a následně vrátil do Brna na jiné místo,“ uvedl Císař. Jde prý o otevřenou sochařskou formu.

Plachta, jejíž příslušnost k sochařskému bienále neoznačovala žádná cedulka, mohla kolemjdoucím připadat i jako přístřešek poškozený větrem. Byla vidět z celého prostranství mezi Veselou a Besední ulicí, z oken hotelu International i Pražákova paláce Moravské galerie.

Vydáno pod