Poutní Velehrad otevřel multifunkční centrum

Velehrad - Nové multifunkční centrum - Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje - vznikl rekonstrukcí bývalé sýpky a konírny. Investice za bezmála 100 milionů korun je součástí projektu Velehrad - centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy. Jeho cílem je vybudování sítě vzdělávacích, kulturních a společenských služeb na území Velehradu.

Všechny expozice Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje budou dokončeny za dva roky v roce 2013. Už letos ale mohou poutníci a turisté využít zázemí informačního centra s knihovnou a občerstvením. Ve výstavních sálech se už teď mohou návštěvníci seznámit s novými archeologickými objevy a procesem obnovy bývalých hospodářských objektů i poutního areálu.

Společně s historickým centrem v čele s bazilikou dotváří zachované bývalé hospodářské budovy celkový charakter Velehradu a jsou jeho další dominantou. Při rekonstrukci budov byl respektován jejich stávající stavební objem bez nových přístaveb. Snahou architektů bylo zejména zachování hodnotných detailů na plášti stavby.

No comment: Na Velehradu otevřeli dům sv.Cyrila a Metoděje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod