Drážní inspekce našla na vyškovské trati další volné šrouby

Brno - Drážní inspekce dále vyšetřuje trať mezi Brnem a Přerovem na Vyškovsku, kde více než před týdnem vykolejil nákladní vlak. Na místě zjistila o víkendu další technické závady. Vrchní inspektor Drážní inspekce Josef Dvořák mluvil po nehodě o velkém štěstí, že po trati, která byla i podle jiných svědectví ve velmi špatném stavu, jel v čase neštěstí pouze nákladní a ne osobní vlak. Podle jeho slov byla většina šroubů upevňujících koleje k pražcům povolených.

Třináct z pětadvaceti vozů nákladního vlaku tam 5. června z neznámých příčin vykolejilo mezi Ivanovicemi a Vyškovem u obce Topolany. Neštěstí na důležité spojnici pro nákladní i osobní dopravu se naštěstí obešlo bez zranění.

Drážní inspekce dnes kontrolovala namátkově vybrané úseky mezi Vyškovem a Ivanovicemi na Hané. „Některé úseky byly v pořádku, na některých bylo potřeba povolené šrouby dotáhnout. V současnosti však žádné nebezpečí nehrozí,“ uvedl vrchní inspektor Drážní inspekce Stanislav Handl.

„Já jsem se zúčastnil státního dozoru na jednom úseku trati, zhruba 120 metrů dlouhém, před Ivanovicemi na Hané a máme zdokumentováno, že na tom úseku je asi 90 procent volných nefunkčních upevňovadel. Jedná se evidentně o dlouhodobou neúdržbu,“ uvedl Dvořák. „Bohužel dnešní systém je nastavený tak, že traťmistři mají stále méně lidí a finančních prostředků. Tak dlouhé úseky už nestíhají udržovat,“ doplnil.

Strojvedoucí, kteří po této trase před kolizí projížděli, si údajně stěžovali na „zvlněné“ koleje. „O současných potížích víme a již je řešíme. Do konce června se uskuteční na trati na Vyškovsku dvě jednodenní výluky, při nichž se počítá s dalšími opravami kolejí,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Kvůli podezření ze spoluúčasti na vzniku nehody byl minulý týden odvolán vyškovský traťmistr Vladimír Kuřátko i jemu podřízený mistr. Podle informací České televize teď je také pravděpodobné suspendování šéfa brněnské pobočky SŽDC Oldřicha Bambuly a jistotu nemá ani náměstek ředitele firmy Josef Novobilský. Pavel Halla uvedl, že lze očekávat i další personální postihy. Přesnou příčinu neštěstí Drážní inspekce zatím nestanovila.

Vydáno pod