Pomoc nikdo nenabídl, Brno v NBL končí

Brno - Poslední malá naděje na záchranu brněnského mužského basketbalu v nejvyšší soutěži padla. Zájemce o odkoupení licence se nedomluvil s majitelem klubu Jiřím Hosem. Ten nepřistoupil na prodej práv na nejvyšší soutěž za symbolickou cenu, neboť v uplynulé sezoně musel klubu vypomáhat vlastními penězi. Federace přitom v lednu oznámila plán rozšířit počet účastníků NBL na 14. O startu v nejvyšší soutěži naopak uvažuje Ústí nad Labem a není vyloučeno, že se do NBL zapojí i slovenské kluby. Již dříve projevila zájem Nitra, možná je i účast mistrovských Levic s českým trenérem Františkem Rónem. Ve čtvrtek by o tom měly kluby hlasovat.

„V pondělí večer jsem dostal písemnou zprávu od ředitelky klubu, že z finančních důvodů Brno nebude pokračovat. O novém ročníku ligové soutěže se definitivně rozhodne ve čtvrtek,“ řekl sportovní ředitel České basketbalové federace Zdeněk Ringsmuth.

Basketball Brno už před dvěma týdny oznámil, že z ekonomických důvodů nebude v nejvyšší soutěži pokračovat. Za jeden z hlavních důvodů označili kluboví představitelé nezájem města o udržení mužského basketbalu v Brně.

„Pomoc nikdo nenabídl, město Brno se s podporou neozvalo,“ uvedla ředitelka Basketballu Brno Andrea Rossi. Někteří brněnští radní se sice ještě pokoušeli na poslední chvíli ligový klub zachránit, ale zdlouhavá jednání o případném startu juniorského týmu ztroskotala na finanční podpoře ve výši minimálně osmi milionů korun.

V pondělí oznámili rozhodnutí nestartovat v příštím ligovém ročníku také představitelé Nového Jičína, nabídku hrát nejvyšší soutěž odmítl rovněž z ekonomických důvodů i poražený finalista první ligy Jindřichův Hradec.

Vydáno pod