Brnu vzrostla šance na regulaci hazardu

Brno - Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že obce mohou vyhláškami regulovat videoloterijní terminály, dává šanci i Brnu, které se snaží počet výherních hracích terminálů (VLT) regulovat. Městu se nelíbí, že VLT narozdíl od ostatních výherních hracích automatů povoluje ministerstvo financí. VLT se tak v Brně objevují i v místech, kde vyhláška klasické automaty zakazuje - tedy například v blízkosti škol, kostelů nebo nemocnic. Kvůli tomu dokonce Brno podalo loni v říjnu kompetenční žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Ústavní soud vytváří judikaturu a obecné soudy by měly jeho názor respektovat. Stejně tak by měl být rozhodnutím Ústavního soudu vázán i Nejvyšší správní soud,“ říká právník Radek Ondruš, který ve sporu s ministerstvem financí Brno zastupuje.

Brno přitom vychází z toho, že VLT je jen jedním z druhů výherních hracích automatů, a proto i VLT podléhají regulaci městem. Oba typy terminálů tedy fungují na velmi podobném principu a mají stejné účinky. Brněnský magistrát se pro toto tvrzení dokonce vybavil i znaleckým posudkem. „Jsme toho názoru, dle právního posudku, že město Brno by mohlo uspět, a to v tom smyslu, že rozhodování není na ministerstvu financí, ale je v kompetenci města, potažmo městských částí,“ uvedl už dříve primátor Roman Onderka (ČSSD).

Vydáno pod