Ve vranovské ODS to vře, hrozí jí zánik

Vranov u Brna - Pokud se Výkonná rada ODS bude řídit doporučením vlastní smírčí komise, bude muset zvážit zánik místního sdružení ve Vranově u Brna. Přišlo se totiž na to, že představitelé vranovského místního sdružení zřejmě „podváděli“ při zápisu ze schůze, kterou si chtěli v roce 2009 prodloužit svůj mandát. Údajný falzifikát o svém znovuzvolení měl členům místní organizace předložit tehdejší místopředseda vranovských občanských demokratů, krajský zastupitel a předseda komise regionálního rozvoje Marek Juha. Ten však celou věc popírá. Nadřízený orgán - oblastní rada - do Vranova vzkázala, ať si o odpovědnosti za vzniklou situaci vyvodí důsledky sami.

Na celou věc se přitom přišlo náhodou letos v lednu. Oblastní manažer Pavel Had, který od loňského srpna shromažďuje zápisy ze schůzí, usnesení a pozvánky jednotlivých místních sdružení na intranet občanských demokratů, zjistil, že vranovští straníci mají obrovský nepořádek ve vlastní agendě a že místní radě dávno vypršel mandát. Když je na jejich schůzi letos na konci ledna na celou věc upozornil, vytáhl ze své složky právě Marek Juha údajný zápis z vranovského „vánočního sněmu“ z roku 2009, kde se mělo nové vedení vranovské ODS volit. Proti tomu se však okamžitě ohradily dvě členky, které tvrdily že v ten den se žádného sněmu neúčastnily, i když jsou v zápise z něj zapsané. U dokumentu přitom chyběla prezenční listina, na což Juha prohlásil, že se bude muset dodělat zpětně a že se stejně nikdy nedělaly.

Jak se vše skutečně odehrálo, se dnes už zřejmě zjistit nepodaří. Oblastní manažer, který na celou věc přišel a sepsal o ní zápis (Česká televize jej má k dispozici), ani hlavní aktér události, kterého v něm jmenuje, se vyjadřovat nechtějí. „Nic jsem nezfalšoval,“ prohlásil pouze Marek Juha.

Smírčí výbor strany přitom jasně řekl, že „vánoční sněm“ považuje za neplatný. „Pro úplnost je nutno uvést, že smírčí výbor ODS vedle výše uvedených skutečností zjistil mnoho dalších procedurálních pochybení v místním sdružení ODS Vranov, která jsou v rozporu se stanovami strany. V této souvislosti s dalším podáním je proto smírčí výbor toho názoru, že je nezbytné vyvodit z těchto skutečností odpovídající důsledky, a proto doporučil Výkonné radě ODS zvážit zrušení licence tomuto místnímu sdružení,“ píše Veronika Vlková v rozhodnutí devítičlenného Smírčího výboru ODS.
  
Od 13. května, kdy padlo toto rozhodnutí nejvyššího orgánu strany, však nikdo žádné „důsledky“ nepřijal. Oblastního sdružení Brno-venkov jako nadřízený orgán v čele s Davidem Šeichem pouze po včerejším jednání vzkázal do Vranova, ať si tam udělají pořádek a ať si jako členové místní organizace pojmenují viníka vzniklé situace sami. Bez jakéhokoliv vlastního návrhu na pojmenování konkrétního viníka, který falzifikoval, a například následné zpochybnění jeho členství v ODS.

Vydáno pod