Matka toulavé dívky dostala podmínku za to, že neposílala syna do školy

Brno - Matka pětileté dívky, která se potlouká na sídlišti v Brně-Bystrci, byla v minulosti odsouzena za to, že neposílala dnes sedmiletého syna Jana do základní školy. Dvaatřicetiletá žena odešla od soudu s podmínkou. Další soudní jednání ji kvůli synovi čeká znovu letos v září. Soud rozhodne o jeho budoucí výchově. Policie nyní prošetřuje, zda matka neohrozila výchovu své dcery. Pokud se podezření prokáže, hrozí ženě dvouletý trest.

Do rodiny od matčina odsouzení pravidelně dochází sociální pracovníci. Nikdo z nich nepovažoval situaci dětí za natolik závažnou, aby rozhodl o jejich odebrání z péče matky. Děti s matkou nyní žijí u prarodičů na jednom ze sídlišť v Bystrci.

Podle informací České televize má matka dlouhodobě finanční problémy. V minulosti na ni byla několikrát uvalena exekuce.

Na případ upozornila policii v pondělí servírka Dagmar Kopecká. Klára chodila pravidelně do restaurace, kde žena obsluhuje, hladová a neupravená. Kopecká a další rodiny z okolí ji proto dávali najíst a napít.

„Vysvětlení matky bylo takové, že poslala dítě ven si hrát a z okna na něj viděla. Proto se věc musí nejprve vyšetřit a pak případně zareagovat,“ vysvětlil další postup mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. V této městské části má rodina trvalé bydliště, proto mají případ na starosti zdejší sociální pracovníci.