Kameny zmizelých budou usazeny také v Olomouci

Olomouc – Celkem 31 kamenů zmizelých – Stolpersteine – najdou do pátku na 17 místech lidé v Olomouci. Za Židy, kteří byli během druhé světové války zavražděni v koncentračních táborech, je položí jejich příbuzní. Text vyrytý do destiček na povrchu dlažebních kostek připomene, kdo v domě žil a jaký byl jeho osud. Na kladení kamenů přijeli příbuzní například z Izraele, Austrálie či Nového Zélandu.

„Celkem 31 kamenů, které připomenou zemřelé Židy, to je jen zlomek z celkového počtu obětí. Další nemají příbuzné, kteří by se o to postarali,“ řekl dnes novinářům Miloš Dobrý, který přežil pobyt v koncentračních táborech. Zatímco před druhou světovou válkou čítala Židovská obec v Olomouci zhruba 2 500 členů, po válce jich bylo jen 200.

Z Izraele přijela i čtyřiasedmdesátileá Daniela Perleová, rozená Lammová, která se narodila v Olomouci. Město opustila ve dvou letech. „Kameny dávám za svoji babičku Adolfinu Lammovou a tetu Ellu Rongovou. Její syn Petr, můj bratranec, ještě žije v Izraeli. Nemohl ale přijet, je mu 81 let. Přijela jsem, protože jsem chtěla uctít své příbuzné,“ uvedla Perleová. Sama tragickému osudu se štěstím unikla. Dostala se k prarodičům z matčiny strany do Veselí nad Lužnicí a následně do Prahy. Odtud putovala do Švýcarska, kde byla matka na léčení. Nacistům unikl i její otec, který byl na služební cestě na Balkánu a odjel do Palestiny. Rodina po válce žila společně v Izraeli.

Kameny za prarodiče, tetu a jejího syna položí i bratři Libor a Roman Gronští z Olomouce. „O původu a osudech rodiny jsem věděl od malička od tatínka, který se vrátil z emigrace. Po válce si stejně jako jiní změnil příjmení, aby neznělo německy. Asi polovina rodiny zahynula v koncentračních táborech. Z pěti přímých potomků mých prarodičů čtyři přežili, jen můj otec se ale vrátil do Olomouce,“ uvedl Roman Gronský, který rodinnou mozaiku skládá zhruba 20 let.

První české Stolpersteiny byly položeny v Praze a v Kolíně na podzim 2008. Další se objevují v Brně, Neratovicích, Olomouci, Ostravě, Teplicích a Třeboni. Dosud bylo bylo položeno více než 23 000 kamenů ve stovkách evropských měst. Nejvíce jich je v Hamburku, v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně.

Mapu s přesným umístěním českých kamenů můžete najít zde.

Stolpersteine – obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout –, patentoval německý výtvarník Gunter Demnig již v roce 1993. O několik let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Kamenné desky se vkládají do dlažby před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech.

Vydáno pod