Stávka v Brně byla klidná, shodli se dopravci i policisté

Brno - Zástupci brněnské radnice, policisté, dopravci i správci silnic hodnotí dnešní stávku v Brně jako klidnou. Doprava, množství parkovacích míst i síly policistů a strážníků v ulicích byly podle nich naddimenzovány vzhledem k situaci, jaká přišla. Primátor Roman Onderka (ČSSD) uvedl, že dnešek lze brát jako generálku pro příští možné podobné situace.

Podle Onderky se ukázaly i chyby, které naštěstí v dnešní brněnské slabé dopravě nezpůsobily potíže. Někde například technici obnovovali na silnicích bílé značení. „Když jsme rušili dnešní čištění parkovišť, toto je jedna z věcí, které jsme opominuli,“ řekl Onderka.

Situace byla prý klidná i díky dohodě s odboráři dopravního podniku, že ve špičkách v omezené míře dopravu zajistí. Onderka ocenil, že to dodrželi.

V brněnských ulicích byl dnes spíš slabší nedělní provoz. Je to i tím, že do krajského města přijelo podle Onderky mnohem méně lidí z okolí, než bývá obvyklé. Denně jich bývá 150.000, město má asi 380.000 obyvatel.

Podle ředitele Městské policie Brno Jaroslava Přikryla navíc k sobě byli lidé v provozu mnohem ohleduplnější, než bývá v hustém městském provozu běžné. „Takový vztah, jaký jsem viděl dnes mezi chodci, cyklisty, automobilisty, je nebývalý,“ řekl. Poděkoval i všem, kteří do města nepřijeli.

Linky hromadné dopravy budou v omezené míře jezdit po městě do 19:00. Podle Onderky pak Brno bude snad nejklidnější a nejčistší v novodobé historii. Platilo to i dnes, a to proto, že mnoho lidí vyrazilo do práce či do školy na kole. Onderka mluvil i o koloběžkách, které dnes v dopravním provozu viděl.