Kam za grilováním v Brně? Na sídlištní barbecue-point

Brno - Teplé letní počasí je ideální příležitostí k venkovnímu posezení a grilování. Některým ale může pěkně znepříjemnit život. Se začátkem léta se na policejních ústřednách množí stížnosti lidí, kterým vadí blízkost grilujícího souseda, často i ze spodního balkónu v panelovém domě. Varovný signál ve formě kouře lidé často považují také jako požár a volají hasiče. S řešením problému přichází MČ Brno-sever, která chce po vzoru zahraničních měst zbudovat barbecue pointy, tedy míst ve městě a na sídlištích, která budou přímo určena ke grilování. Samozřejmě pokud bude u lidí zájem.

Brněnská městská policie zaznamenává v poslední době stížnosti lidí, kteří upozorňují na nevhodné grilování svých sousedů. Ti své okolí velice často obtěžují kouřem.

„V letních měsících se nám množí případy, kdy dochází k nějakému grilování, které není zcela v normě. Jde často o kombinaci s rušením nočního klidu.  Velice často vzniká také požár, protože lidé v podnapilém stavu nejsou schopni kontrolovat ohniště tak, aby se nic vážného nestalo,“ uvedla policejní mluvčí v Brně Denisa Kapitánčiková. Nejvíce stížností přichází ze sídlišť z okrajových částí. Vyjímkou ale není nepatřičné grilování i v zastavěné části brněnského centra.

Místostarostka Zuzana Bímová o plánovaných Barbecue pointech (zdroj: ČT24)

I když grilovat ve městě a na balkónech přímo zakázáno není, otravným kouřem se můžeme dopustit přestupku proti občanskému soužití. Grilování totiž nesmí obtěžovat okolí třeba tím, že by se kouř snášel do okolních oken. „Pokud se někdo cítí obtěžován, tak je vždy nejlepší sousedská domluva. Pokud je situace neřešitelná a nedá se s tím člověkem domluvit, hlídka městské policie může posoudit, zdali se jedná či nejedná o přestupek,“ dodala Denisa Kapitánčiková.

Řešením jsou speciální místa pro grilování

Lidem ve městech tak velice často nezbývá, než za grilováním vyrazit pryč z husté zástavby. Cestou ale může být také zřízení speciálních míst, která jsou přímo pro tyto účely určena. Radnice MČ Brno-sever proto od svých občanů zjišťuje, jestli by o takovou službu měli zájem.

„Lidé si grilují na vlastních zahrádkách, ale ti, co bydlí na sídlišti, takovou možnost nemají. Proto jsme se rozhodli občanů zeptat, jestli by takovou aktivitu na naší městské části přivítali,“ uvedla místostarostka MČ Brno-sever Zuzana Bímová. Nejlepší místo pak podle ní je sídliště na Lesné, které nabízí dostatek místa.

Záměr radnice se líbí i lidem na sídlišti Lesná. „Nic o tom nevím, ale určitě bych to uvítala. Podobná místa v Brně určitě chybí. Něco takového by mohlo vzniknout třeba tady u střelnice,“ popsala svou představu Jana Reznerová. Podobný názor má i Petr Navrátil: „Myšlenka je to dobrá a podle mě bude mít úspěch. Je tady totiž spousta nevyužitých míst jako třeba starší hřiště.“

Radnice si nyní představuje, že by na sídlišti vytvořila vydlážděný prostor, kde by lidé mohli přijít se svými přenosnými grily. O finální podobě barbecue pointů, ale rozhodnou sami občané. Nejdříve je ale potřeba podle místostarostky Bímové dořešit některé technické problémy. „Prostor musí splňovat například podmínky hygienické, požární, takže to nemusí být tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.“

Brno-sever může čerpat inspiraci ze zahraničí

Pro to, abychom našli podobná místa, kde lidé ve městech můžou nerušeně grilovat, nemusíme chodit daleko. I když jsou barbecue-pointy nejvíce rozšířeny v přímořských letoviscích, grilovat a opékat přímo na ulici můžou na speciálních místech občané Vídně, zhruba třicet barbecue-pointů (kde je povoleno rozdělat i otevřený oheň) bylo zřízeno i v Bratislavě v lesním parku Železná studienka, kam je možné za patnáct minut dojet z centra MHD.

„Naposledy jsme tam vyrazili s kolegy v pátek po práci a opékací místa byla tak ze dvou třetin obsazená. Na grilování v této lokalitě se mi líbí, že je spojené s přírodou a navíc nikoho cizího neobtěžujeme kouřem z ohně,“ popsal svou zkušenost Hubert Ingr. Jediné, co by místu vytkl, je, že v okolí je vysbíráno veškeré dřevo a popel v ohništích nikdo nevyklízí, takže „přetéká“ z ohniště.

Kdy, jaké a jestli vůbec barbecue pointy v Brně na Lesné vzniknou, bude záležet především na tom, jestli občané budou mít o nabízenou službu ze strany radnice zájem. Pokud ano, tak první steaky by tam mohly být ugrilovány ještě toto léto.

  • Grilování v přírodě autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264755.jpg
  • Parková zeleň na Lesné autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264758.jpg
  • Grilování autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264756.jpg
  • Parková zeleň na Lesné autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264760.jpg
  • Barbecue point v Bratislavě autor: Mestské lesy v Bratislave, zdroj: Mestské lesy v Bratislave http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264754.jpg