Člen ochranky dostal za napadení fanouška podmínku

Brno – Případ napadeného fanouška hokejové Komety dnes opět projednával městský soud v Brně. Obžalovaný Petr Waldsberger měl podle žalobce jako člen najaté ochranky napadnout jednoho z fanoušků a vážně ho zranit. Soud dnes uznal, že je Waldsberger vinen z útoku na fanouška, a udělil mu čtyřměsíční podmíněný trest. První líčení se konalo v dubnu. K soudu ale zatím ani jednou nedorazil klíčový svědek – napadený muž. Soudce proto jednání dvakrát odročil. Korunní svědek Libor Mužík nebyl u soudu ani dnes. Pobývá v cizině a údajně se kvůli incidentu bojí návratu do vlasti.

Fanoušek hokejové Komety Libor Mužík byl v listopadu 2009 jedním z těch, které ochranka po neklidné situaci na stadionu vyvedla ven. Petr Waldsberger měl jako člen ochranky Praetorian guard Mužíkovi bezdůvodně podkopnout nohy a způsobil mu pohmoždění hrudníku. Zraněný měl také pochroumanou páteř a rozseknutý loket. Petr Waldsberger byl už jednou za výtržnictví trestán, v tomto případě ale vinu odmítal. Odsouzený Waldsberger je také nepřímo spojen s napadením fanouška při fotbalovém utkání Zbrojovky Brno. Útoku se tehdy dopustil zaměstnanec jeho firmy One security.

Nejdůležitější svědek dnešního líčení, napadený muž, k soudu ani jednou nedorazil. Libor Mužík pobývá od března 2010 ve Velké Británii. Podle soudu se bojí návratu do vlasti, má totiž obavu o svůj život a zdraví. Rozsudek si dnes nepřišel vyslechnout ani obžalovaný. Pokud se proti verdiktu odvolá, bude se kauzou zabývat Krajský soud v Brně.

Výpověď napadeného fanouška Libora Mužíka (zdroj: ČT24)

Soud uznal zákrok ochranky nepřiměřeným 

Tehdy šestatřicetiletý Libor Mužík se vydal před dvěma lety se svým synem na hokej. Konec utkání ale neviděl, místo toho skončil na ošetření v nemocnici. „Nevím, co se stalo, protože jsem asi upadl na zem. Pánové mě zvedli. Jeden pán byl v saku, tahal mě za vlasy a táhli mě ven z brány. Podkopli mi nohy, hlavu jsem si rozbil o chodník,“ popsal incident napadený Libor Mužík. Jednatel najaté agentury Praetorian guard ovšem kontroval. „Pan Mužík se pravděpodobně ještě předtím podílel na napadení jednoho člena naší ochranky, který ven vyváděl muže, co hodil na hrací plochu láhev. Není na mně ani na vedení Komety, abychom posoudili, co se tam dělo. Od toho jsou orgány činné v trestním řízení,“ uvedl jednatel bezpečnostní agentury Luboš Bičan. 

Po napadení Libora Mužíka a dalších fanoušků Komety, kteří po odvysílání reportáže zkontaktovali Českou televizi, přivolali redaktoři ČT k Rondu policii, která začala případ prošetřovat. Pravděpodobnou odplatou byly propíchnuté pneumatiky na služebních vozech televize, a to hned dvakrát během několika dní.