Exmanažerovi FK Kunovice zvýšil soud trest za daňové podvody

Zlín – Krajský soud uložil bývalému místopředsedovi zkrachovalého fotbalového klubu z Kunovic Jiřímu Cochlarovi souhrnný trest ve výši 8 let a 8 měsíců. Odsouzený zároveň dostal půlmilionovou peněžní pokutu a zákaz činnosti na 6 let. Soud jej uznal vinným z toho, že jako zástupce oddílu připravil stát na daních o 5,2 milionů korun. Cochlar si přitom už odpykává osmiletý trest za čtyřicetimilionové podvody. Odsouzený i státní zástupkyně si nechali lhůtu pro odvolání.

Jiří Cochlar si v únoru tohoto roku vyslechl novou, v pořadí už třetí obžalobu. Bývalý místopředseda zkrachovalého FK Kunovice se před zlínským krajským soudem zpovídal z více než pětimilionového daňového úniku. „Nechal zaúčtovat do účetnictví společnosti faktury, které neodpovídaly skutečnosti. Tím uměle navýšil náklady společnosti na úkor daně z příjmu právnických osob i daně z přidané hodnoty,“ uvedla státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová. 

Když se dnes obžalovaný Jiří Cochlar před soudem vyjadřoval, skončila jeho výpověď až v slzách. Stěžoval si, že si za předchozí delikty odpykává osmiletý trest v mírovské věznici po boku vrahů a recidivistů, což si podle sebe nezaslouží. Svoji vinu za daňové úniky rázně popíral. Stejně tak mluvil po vynešení rozsudku i Cochlarův obhájce. „Pan Cochlar není žádný David Copperfield, aby dokázal provést tak rozsáhlé a rafinované daňové úniky z titulu své funkce,“ uvedl obhájce obžalovaného Pavel Fišer. Soud však dospěl k jinému názoru. Podle soudce byl manažer z titulu své funkce zodpovědný za ekonomiku klubu i za účetnictví a byl to právě on, kdo nechal nezákonně zaúčtovat problematické faktury. 

Předseda trestního senátu Radomír Koudela (zdroj: ČT24)

Klub měl údajně na kontě miliony, ve skutečnosti byl na mizině 

Na nesrovnalosti v daňovém přiznání upozornil bývalý předseda představenstva klubu František Šácha. „Zeptal jsem se Cochlara, co to má znamenat. Ten mi řekl, že to není moje záležitost. Tak jsem sedl a napsal jsem finančnímu úřadu, aby to prověřil,“ popsal bývalý předseda představenstva fotbalových Kunovic František Šácha.  „Posledním momentem, pro který již nebylo žádné racionální vysvětlení, bylo daňové přiznání, podle něhož jsme měli mít v pokladně 20 milionů Kč, a my jsme zatím nebyli schopni bezmála zaplatit telefony,“ líčil Šácha s tím, že druholigový klub míval roční obrat 20 až 30 milionů korun, zatímco v daňovém přiznání za rok 2005 skočil na více než 80 milionech Kč.

Cochlar se obviněním brání. „Není to pravda. S těmi firmami jsem nepřišel do styku, s nikým jsem nejednal, nikoho jsem neviděl. Účetnictví nebyla moje starost, nerozumím tomu,“ vypověděl Cochlar. Obžalovaný tvrdil, že za účetnictví nezodpovídal on, ale najatá firma. Fiktivní faktury prý nevytvářel on, ale zástupci společnosti. Ti to však odmítli. Bývalý manažer se už předloni zpovídal ze zneužití patnáctimiliónové státní dotace na stavbu kunovické sportovní haly, později i z dalších podvodů za celkem třicet miliónů korun. Dohromady dostal osmiletý trest, který si právě odpykává. Nepomohla mu ani dvě dovolání, která však Nejvyšší soud odmítl.

Exmanažer FK Kunovice čelí už třetí žalobě
Zdroj: ČT24