Brněnské Národní divadlo vdechlo život nejstarší opeře světa

Brno - Brněnské Národní divadlo uvede ve světové premiéře volnou rekonstrukci vůbec první opery na světě. Opera nazvaná La Dafne představuje mytologický příběh tragické lásky Apollona k nymfě Dafne. Opera vznikla v roce 1598 v italské Florencii, kde ji hudebníci předvedli v paláci Jacoba Corsiho velkokněžně Toskánské.

V roli Dafne vystoupí sólistka Andrea Priechodská. „Je to nymfa, kterou miluje Apollon. Ona jeho nemiluje, a proto se rozhodne, že se raději promění ve vavřínový strom, a díky tomu zůstává svobodnou ženou,“ popsala postavu Priechodská. „Věděla, že bohovi by jako pozemská bytost neunikla,“ dodal režisér představení Rocc.

Světová premiéra La Dafne se odehraje v dobovém prostoru koncertního sálu. Národní divadlo k tomu využije prostory brněnského divadla Reduta. Umělci tak budou mít velmi blízko k divákům, ti se stanou součástí dění.

NO COMMENT: Opera La Dafne (zdroj: ČT24)

Režisér Rocc spolupracoval se skladateli Vítem Zouharem a Tomášem Hanzlíkem. „Při raných operách bylo běžné, že se na vzniku hudby podílela skupina skladatelů a básníků. Proto jsem i nyní oslovil dva skladatele,“ vysvětlil Rocc.

Zouhar a Hanzlík dokomponovali hudbu, protože z té původní se zachovaly jen fragmenty. Při rekonstrukci zazní původní libreto opery od Ottavia Rinucciniho, který se při psaní inspiroval Ovidiovými Metamorfózami.

Premiéra se koná v sobotu 25. 6. v Mozartově sále Reduty.