V Havlíčkově Brodě mohou čtenáři vracet knihy i v noci

Havlíčkův Brod (Vysočina) – V krajské knihovně v Havlíčkově Brodě zavedli novou službu, takzvaný Bibliobox. Leckde už je osvědčeným systémem jak zpříjemnit čtenářům vracení knih. Umístěný je přímo v centru města a dává lidem šanci vracet četbu nonstop a hlavně anonymně. A knihovníci se těší, že začnou zpátky dostávat knihy i od notorických dlužníků. Na Vysočině je zařízení úplnou novinkou.

Bibliobox, nebo-li schránka na vypůjčené knihy je pro čtenáře v Havlíčkově Brodě i v celém kraji novinkou. „Mají možnost vracet knihy kdykoliv a nejsou omezeni otvírací dobou,“ uvedla zástupkyně ředitele Knihovny Vysočiny Jitka Hladíková. Plechový kvádr je odolný vůči větru i vodě. K zemi je kvůli zlodějům přišroubovaný a nehrozí ani žádné poškození knih. „Čtenář sem vhodí knihu a ta padá do vozíku, který má pohyblivé dno. Kniha nepadá z výšky a dno se tíhou knížek postupně zatěžuje,“ vysvětlila Jitka Hladíková. Vrácení knihy zabere pouze několik vteřin. Čtenáři si na nový způsob teprve zvykají, potíže jim však nečiní: „Nemusím chodit až nahoru, můžu to hodit a jít dál. Právě dnes chci ten systém vyzkoušet poprvé. Uvidíme, jak to bude fungovat.“

Systém je založen na důvěře a poctivosti lidí. To ostatní už zařídí knihovníci, schránku vybírají každý den a knihy nejdéle do 24 hodin odečtou ze čtenářovy elektronické půjčovací karty. „Čtenář má zase možnost nahlédnout prostřednictvím telefonu nebo mailu do svého konta, jestli mu knihy v pořádku odečteny,“ dodala paní Jitka Hladíková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Systém už znají v Karlových Varech, Hradci Králové nebo v Liberci. Jediné co bibliobox v žádném městě zatím neumí, je půjčování knih.

V krajské knihovně v Havlíčkově Brodě zavedli novou službu, takzvaný Bibliobox.
Zdroj: ČT24