Rájecký zámek zavede do ráje rodu Salmů

Rájec nad Svitavou – Rokokově klasicistní zámek Rájec nad Svitavou připravil pro své návštěvníky novou expozici. Celé první patro zámku se vrací do podoby poloviny 19. století, tedy do doby, kdy zámek obýval kníže Hugon Karel František Salm se svojí ženou Alžbětou. Nově upravené pokoje představí soukromé knížecí appartementy i hostinské pokoje. Vše je zařízeno původním mobiliářem, který byl uložen v depozitářích rájeckého zámku a depozitářích zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pro milovníky obrazů je připraveno 250 obrazů jen v prvním patře a celkově zámek nabízí k prohlídce 450 obrazů a rytin. Pracovna knížete nabídne i nálezy z Moravského Krasu, který patřil k panství.

Návštěvníci výstavy Knížecí apartmán a hostinské pokoje mohou zhlédnout ložnice knížat, dámské i pánské kabinety, lovecký salon, pracovny nebo hostinské pokoje. Expozice tak vystřídá dřívější obrazárnu čítající asi dvě stě obrazů evropských mistrů 16.-19. století. „Rozhodli jsme se pro tuto změnu především proto, že ta minulá instalace byla z 50. let. Obsahovala sice velmi krásné obrazy starých holandských mistrů, o které návštěvníci nepřijdou ani nyní, ale už nevyhovovala současnému návštěvníkovi,“ vysvětluje kastelánka rájeckého zámku Jana Kopecká. Podle Kopecké má rájecký zámek tu výhodu, že se dochovalo téměř veškeré původní vybavení zámku.

Rájecký zámek zaujímá především jedinečnou architekturou, na Moravě zcela ojedinělou, a přepychově vybavenými interiéry knížecí rodiny Salmů. Z bohatých sbírek pak vyniká rozsáhlá kolekce orientálního porcelánu a proslulá zámecká knihovna s 60 tisíci svazky. Zámecká obrazárna obsahuje díla předních evropských malířů baroka a romantismu. Tradici zámeckého zahradnictví dokazuje rozlehlý anglický park a každoroční tematické výstavy květin v historických sálech zámku. Zámek nabízí i noční prohlídky.

Rozhovor s Janou Kopeckou (zdroj: ČT24)
Zahrada rájeckého zámku
Zdroj: ČT24/Státní zámek Rájec nad Svitavou