Školy vysbíraly dvě stě tun elektroodpadu

Šiklův Mlýn/Zvole - Přes 206 tun vysloužilých elektrospotřebičů se podařilo vysbírat žákům základních a středních škol v rámci čtvrtého ročníku kampaně Ukliďme si svět. Nejpilnější sběratelé dnes převzali ocenění ve westernovém městečku Šiklův mlýn. Prvenství obhájili už počtvrté v řadě žáci ze ZŠ a MŠ v Křivoklátu. V rámci Jihomoravského kraje, který skončil celkově na čtvrtém místě, sesbírali nejvíce na ZŠ ve Vranově nad Dyjí.

Letošní ročník kampaně Ukliďme si svět přinesl hned několik rekordů. Do akce se zapojilo přes 200 tisíc žáků ze 700 základních a středních škol. Letos se podařilo vysbírat také rekordní množství starých elektrozařízení – více než 206 tun opadu, což odpovídá například 130 automobilům nebo váze Petřínské rozhledny.

Nejlepší školy ve sběru v ČR

Celkové množství

ZŠ a MŠ Křivoklát - 9630 Kg

ZŠ Dašice - 8770 Kg

ZŠ a MŠ Červená Voda - 8140 Kg

V přepočtu na žáka

ZŠ a MŠ Dolní Olešnice - 161 Kg

ZŠ a MŠ Příkazy - 122 Kg

ZŠ a MŠ Rybná nad Zdobnicí - 93 Kg

ředitel společnosti Elektrowin Roman Tvrzník (zdroj: ČT24)

„Letos se do projektu zapojilo 500 nových škol,“ popsal ředitel společnosti Elektrowin Roman Tvrzník, která celý projekt organizuje. „Také se nám oproti loňsku podařilo vysbírat téměř dvojnásobek elektrospotřebičů. Žáci tak svým úsilím zajistili úsporu až 20 tisíc tun železné rudy. Recyklovat materiál je totiž podstatně efektivnější než jej těžit,“ dodal.

Školy soutěží ve dvou kategoriích. V absolutním objemu vysbíraných elektrospotřebičů se stali  v pořadí už čtyřnásobným a jediným mistrem žáci ZŠ a MŠ v Křivoklátu, kteří dohromady sesbírali téměř deset tun materiálu. „Já jsem dávala třeba takovou malou troubu, ledničku a toustovač,“ uvedla žačka vítězné školy. Její spolužáci pak důvod čtyřnásobného vítězství vidí následovně: „Máme u nás v Křivoklátu velkou podporu jak od rodičů, tak i ostatních, takže se nám toho podařilo vysbírat opravdu hodně.“

Protože by ale v soutěži byly znevýhodněny malé školy, vyhlašuje se také vítěz v přepočtu vysbíraného materiálu na jednoho žáka. V této kategorii zvítězila ZŠ a MŠ Dolní Olešnice z Královohradeckého kraje, kde se podařilo nasbírat 161 kilogramů „elektro-vysloužilců“.

Jihomoravský kraj obsadil s 23 tunami čestné čtvrté místo. Mezi 94 školami byli nejúspěšnější žáci ze Základní školy ve Vranově nad Dyjí, kteří přivezli čtyři tuny recyklovatelného opdadu.

  • Vítězná škola z Křivoklátu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2664/266344.jpg
  • Vysbírané elektrospotřebiče autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2664/266347.jpg