Památkářům se nelíbí úprava kostnice pod sv. Jakubem v Brně

Brno - Národní památkový ústav požaduje zastavení vyklízecích prací v kostnici pod kostelem svatého Jakuba v Brně. Památkáři tak chtějí ochránit unikátní nálezy, které nedávno objevili - historické rakve a původní stěnu z kosterních pozůstatků. Dokončení projektu nové turistické atrakce města v původní podobě, by podle nich znamenalo nenávratné zničení vzácných nálezů.

Vyklízení krypty zaplněné pozůstatky odhadem 50 tisíc lidí začalo před 17 dny. Z druhé největší kostnice v Evropě má vzniknout nová turistická atrakce Brna. Památkáři ale dnes vyzvali krajský úřad, aby vyklízení zastavil. Pod hromadami kostí totiž dělníci objevili historické rakve a hlavně před vstupem do třetí komory krypty původní systematické uložení ostatků.

„Pro nás je to dokladem vzniku krypty a požadujeme po krajském úřadu, aby učinil taková opatření, aby poslední část projektu mohla být změněna,“ řekla České televizi Radmila Stránská z NPÚ v Brně.

Památkáři chtějí, aby seskládané kosti před poslední kryptou zůstaly nedotčené. Podle vedoucího odboru památkové péče krajského úřadu Tomáše Drobného ale úředníci vyklízení zastavit nemohou. „Je vydáno platné stavební povolení, čili ten archeologický nález je v podzemí a nedotýká se památky čili není v pravomoci úřadu zastavit stavbu,“ říká Drobný.

Jedinou šancí pro záchranu sestavy kostí je vzájemná dohoda mezi památkáři a investorem. Podle vedoucího archeologického průzkumu Davida Merty ze společnosti Archaia je dohoda možná.

Chodby v kostnici pod svatým Jakubem
Zdroj: ČT24