Zemědělci snížili cenu mléka z mlékomatů. Chtějí znovu nalákat zájemce

Letovice - Zemědělské družstvo Ledeko z Letovic na Blanensku se rozhodlo se začátkem léta snížit cenu mléka v mlékomatech. Zákazníci nově koupí mléko za 12 korun, tedy o tři koruny levněji než dosud a také výhodněji než v supermarketech. Chovatelé krav doufají, že se jim takto podaří přilákat nové klienty, kteří mléko ochutnají a začnou je pravidelně kupovat.

„Rozhodli jsme se zahájit prázdninovou akci, při které zlevňujeme mléko z 15 na 12 korun. Cena je určitě lepší než v supermarketu, myslíme si, že cenou oslovíme nové zákazníky,“ řekl Kamil Vystavěl z letovického družstva Ledeko. Nižší cena přinese zvýšení konkurenceschopnosti vůči mléku ze supermarketů. Pro zemědělce ale znamená prodej na hranici výrobních nákladů.

Snahou firmu je, aby mléko ochutnali noví zájemci a začali je pravidelně kupovat. Malou klientelu si už mlékomat vybudoval. „Chodím sem pravidelně, protože tohle je mléko. S krabicovým z obchodů se to nedá vůbec srovnat, to není mléko,“ uvedl jeden z odběratelů. Jeho zkušenost potvrzuje i ostatní. „Jsem s tímto mlékem velmi spokojená, je mnohem kvalitnější než z obchodů. Prostě čerstvá potravina,“ uvedla mladá žena po nákupu.

Anketa mezi zákazníky mlékomatů v Letovicích a Boskovicích (zdroj: ČT24)

Od září se cena v letovickém mlékomatu vrátí k původní ceně 15 korun za litr

Přesto s příchodem léta pravidelně odběr mléka z mlékomatů klesá. „Akcí chceme podpořit prodej v době, kdy jsou lidé na dovolených nebo z opatrnosti upřednostní trvanlivé mléko, které vydrží dlouho,“ uvedl Vystavěl. Podle něj mají lidé strach, že se mléko hned druhý den zkazí. „Pokud se dá hned po nákupu do lednice, tak se rozhodně tak rychle nezkazí,“ dodal. Mléko kupujeme i v létě, protože vydrží. A i když zkysne, tak se dá použít třeba na pečení. To u mléka z krabice nejde," shodl se při nákupu starší manželský pár.

Podobnou zkušenost mají i zemědělci z Boskovic

Ke zlevňování mléka zatím přistoupilo jen Ledeko, která mléko dodává do letovického mlékomatu. „Do dubna odběr mléka pravidelně rostl, každý den se vytočilo přes 170 litrů. Teď jsme zaznamenali pokles, přisuzujeme to dovoleným a teplému počasí, kdy lidé z obav, že se mléko zkazí, nakupují méně,“ uvedla předsedkyně představenstva ZD Bořitov Ludmila Slavíčková. Přesto zatím o snížení ceny neuvažují.